Sezonul răcelilor a venit și mulți nu știu diferențele față de COVID Delta
Sezonul răcelilor a venit și mulți nu știu diferențele față de COVID Delta

Sezonul răcelilor a venit și multe persoane nu știu cum să să deosebească simptomele unei răceli de cele ale COVID, mai ales după ce tulpina Delta a devenit dominantă. Aceasta implică simptome diferite față de variantele anterioare ale coronavirusului. Diferențele dintre ele le-a explicat Doina Azoicăi, președinele Societății de Epidemiologie.

Această tulpină Delta și-a schimbat și caracteristicile epidemiologice, fiind mult mai contagioasă, dar și caracteristicile clinice. Repet ceea ce ați spus dumneavoastră, sigur că debutul poate să fie cu manifestări din acestea mai puțin specifice, cu cefalee, cu obstrucție nazală (…), cu strănut, cu disfagie, această senzație de jenă la momentul de deglutiției, dar bineînțeles sunt și persoane care încă mai prezintă fenomene de sub-febrilitate, chiar febră și tuse seacă. Ceea ce este important, de fapt, și ați accentuat și dumneavoastră, suntem în perioada virozelor respiratorii, deci infecțiilor cu alte virusuri respiratorii, și populația ar fi tentată să creadă că e o banală răceală, încât vreau să subliniez că la apariția acestor simptome este foarte importantă testarea, chiar dacă persoanele sunt vaccinate sau nevaccinate, și trebuie să acordăm o atenție deosebită nu numai acestor simptome la adulți, chiar și la copii. Iată, această infecție cu tulpina Delta o întâlnim și în cazul copiilor. La copii este posibil să fie însoțită și de alte manifestări mai puțin tipice pentru fenomenele respiratorii, respectiv manifestări digestive, agitație, pierderea apetitului”, a explicat Doina Azoicăi într-o emisiune B1TV.

Sezonul răcelilor a venit. Întrebată când ar trebui să ne alarmăm și când ar trebui să ne prezentăm la medic, președintele Societății de Epidemiologie a adăugat: „Recomandarea este că, testat sau netestat, la primele simptome trebuie să solicităm opinia medicului de familie, pentru că este cel mai abordabil. Sigur, testarea, care se poate face și ca testare rapidă, și la momentul confirmării infecției, categoric, medicul trebuie să stabilească, în funcție de antecedente, în funcție de profilul pacientului, conduita terapeutică, deci nu trebuie așteptat. Pentru că uneori, după o perioadă din aceasta aparent benignă a simptomelor, poate să urmeze o manifestare bruscă, care mai mult pledează pentru o formă medie sau chiar gravă”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *