Simona Spătaru, președintele USR-PLUS Sectorul 4 ar fi fost asociată cu un fost ofițer SRI cercetat de DNA. Ea se află pe listele de candidaturi pentru Senat, din rândurile alianței care propovăduiește toleranța zero față de corupți prin inițiativa „fără penali în funcții publice”.

Spătaru Elena-Simona a devenit în 2015 asociată cu Mutescu Ovidiu-Florin în cadrul firmei Intelrom Proiectare & Consultanță SRL, care avea drept obiect de activitate: “activități de consultanță în management” arată Newsweek.

La data asocierii cu Elena-Simona Spătaru, Ovidiu-Florin Mutescu era cercetat într-un dosar de corupție. În mai 2015, numele lui Mutescu fusese pomenit de presa centrală și locală din Suceava în contextul unui dosar penal deschis de DNA. “Potrivit unor documente ale anchetatorilor, președintele CJ Suceava, Cătălin-Ioan Nechifor (PSD), este suspectat în acest dosar de abuz în serviciu și luare de mită, în legătură cu atribuirea unor contracte.

Anchetatorii îl suspectează pe Nechifor de abuz în serviciu după ce ar fi susținut atribuirea preferențială a execuției unor lucrări în care Consiliul Județean Suceava este autoritate contractantă, în vederea obținerii de avantaje personale.

Prin intermediul lui Cătălin Nechifor, Ovidiu Florin Mutescu, administrator al SC Anivo’s SRL Vicovu de Jos, județul Suceava, ar fi exercitat presiuni asupra angajaților administrației publice județene pentru impunerea societății comerciale pe care o reprezintă ca operator economic agreat pentru derularea de contracte de proiectare și consultanță cu CJ Suceava sau cu administrații publice locale din județ.

În acest scop, funcționarii CJ Suceava ar fi fost convocați în biroul lui Nechifor, unde acesta, împreună cu Gavril Mîrza, fost președinte al CJ Suceava, l-ar fi recomandat pe Ovidiu Florin Mutescu pentru angajarea de contracte cu instituții publice din județ. Astfel, cu susținerea lui Nechifor și Mîrza, SC Anivo’s SRL Vicovu de Jos ar fi reușit să acumuleze un portofoliu semnificativ de clienți din mediul administrațiilor publice locale din județul Suceava, se mai arată în documentele citate.

Anchetatorii au date că, în luna ianuarie 2014, Gavril Mîrza ar fi intervenit pe lângă factori de decizie din CJ Suceava, cărora le-ar fi solicitat să analizeze oferta lui Ovidiu Florin Mutescu, în prezența acestuia din urmă. În susținerea ofertei, omul de afaceri a prezentat o listă de parapeți de producție externă, pentru a fi utilizați la podurile din administrarea Direcției Județene de Drumuri și Poduri Suceava, care, însă, din punct de vedere tehnic nu s-ar preta la infrastructura rutieră județeană.”, mai arată Gândul.

Despre Mutescu, publicația Atacul scria că “până la începutul anilor 2000, a activat în cadrul structurilor Serviciului Român de Informații”.

Întrebată despre trecutul fostului ei asociat, candidata USR pentru un mandat în Senatul României, a precizat că Mutescu era un necunoscut pentru actuala candidată a USR-PLUS: “Am avut calitatea de asociat în SC Intelrom Proiectare & Consultanță SRL pentru o perioadă de 6 luni, apoi am cesionat părțile sociale. Nu cunosc detalii, ca cele menționate de dvs, despre asociații societății.”

În nici două luni de funcționare în 2015 (noiembrie și decembrie), firma a încasat 92.500 de lei cu cheltuieli minime și, astfel a obținut un profit de 78.620 de lei. Spătaru Elena-Simona, așadar, ar fi avut dreptul la jumătate, adică la peste 39.000 de lei.

Companiile controlare de Simona Spătaru ar fi câștigat contracte generoase cu Primăriile conduse de primari PSD.

Simona Spătaru, prezentă alături de companii cu probleme

De asemenea, publicația Newsweek precizează că Simona Spătaru a fost destul de des în preajma unor companii cu mari probleme. Și nu doar de imagine. Două dintre acestea ies în evidență: Libro Events SRL și Best Achiziții SRL. Ambele sunt deținute de Mihaela Neagu. Firmele au zeci de contracte de la instituții publice și relații transpartinice dobândite în ultimii zece ani.

În 2018, primarul sectorului 5 Daniel Florea a plătit firmei Libro Events pentru un spectacol de aniversare a jumătate de secol de existență a sectorului aproximativ 700.000 EURO.

De-a lungul timpului, Libro Events a câștigat achizitii cu instituții publice în valoare de peste 300 milioane de lei, fie pentru servicii de curățenie, pentru distribuire de mere în școli sau pentru servicii hoteliere și de restaurant. Doar cu Ministerul Fondurilor Europene a încheiat contracte de peste 155 milioane lei.

Însăși colega ei de partid, și actualul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, a scris că fostul edil PSD Dan Tudorache dădea contracte fără licitație tocmai firmei Libro Events SRL: “L-am rugat frumos în urmă cu câteva zile pe dl primar de la sectorul 1 să achiziționeze ventilatoare în locul aparatelor Holter (14 milioane euro) și mi-a spus că sunt habarnistă. Ok. Apoi m-am uitat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice să văd cum gestionează primăria situația aceasta de criză și cine câștigă de pe urma ei. Evident că nu câștigă cetățenii. Câștigă oamenii apropiați de PSD și firmele lor. De exemplu: Primarul Dan Tudorache i-a făcut cadou jumătate de milion de euro din banii locuitorilor din Sectorul 1 unei firme apropiate de cuplul Firea-Pandele.

Firma Best Achiziții SRL, patronată de Mihaela Elena Neagu, a primit de la Primarul Sectorului 1 un nou contract prin încredințare directă în valoare de jumătate de milion de euro pentru:

<75.000 de bucăți de seturi de igienă personală, necesar estimat pentru o perioadă de 30 de zile lucrătoare>. Setul de produse de igienă conține: – 1 periuță dinți – 1 pastă dinți 75 ml, – 1 săpun lichid 500 ml, – 1 șampon adulți lichid 500 ml.”

În 2018, Simona Spătaru a reprezentat Libro Events SRL într-o dispută cu Spitalul Clinic de Urgență de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri. Și a și câștigat, potrivit minutei din dosar: “Admite acţiunea. Obliga pârâta la plata către reclamanta a sumei de 643.547,64 lei reprezentând servicii prestate si neachitate pe perioada aprilie-oct.2017 in baza acordului cadru 827/6.02.2017 si contractelor subsecvente nr. 2194/31.03.2017, nr. 3046/28.04.2017, nr. 5243/1.08.2017 in termen de 30 de zile de la rămânerea definitiva si irevocabila a prezentei somaţii.”

Simona Spătaru ar fi putut deveni chiar ea penală, după o bătaie în trafic, n 2012. Atunci, Spătaru i-a făcut plângere unei femei care, la rândul ei, i-a făcut plângere penală actualei candidate USR-PLUS. Se întâmpla după o păruială, între cele două. Plângerile penale au fost conexate la Parchet și fiecare femeie s-a ales doar cu o amendă penală.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *