Reprezentanții asociației Pro Infrastructură prevăd noi întârzieri referitoare la finalizarea tronsonului Cernica-Pantelimon din Autostrada Bucureștiului (A0). Totuși, aceasta ar putea fi gata la data stabilită, dacă anumite condiții sunt îndeplinite.
Deși contractul stipulează încheierea lucrărilor în octombrie, Asociația Pro Infrastructură subliniază că proiectul ar putea fi întârziat.
„Cei 4,47 kilometri ai lotului 4 al Autostrăzii A0 Nord dintre Autostrada A2 și DN3 pot fi dați în circulație în 2025 dacă se îndeplinesc simultan 3 condiții. Contractul cu UMB a fost semnat în 31.08.2020” a informat asociația.
Dacă prima autorizație de construire a fost emisă în aprilie 2023, a doua, care presupune un timp de execuție de 18 luni, a fost eliberată abia în aprilie 2024.
„Este extrem de greu să fie respectat și să avem o inaugurare în 7 luni de zile”, au declarat oficialii.
Care sunt condițiile pentru finalizarea lotului Cernica-Pantelimon la termen?
„În perimetrul ariei protejate a Lacului Cernica, restricțiile de mediu nu vor afecta masiv procesele tehnologice în decursul anului și vor permite constructorului să execute (aproape) orice fel de lucrări la podul peste lac. Ori vor fi ignorate de antreprenor și autorități”, arată aceștia.
De asemenea, asociația Pro Infrastructură subliniază importanța alocării de forțe suplimentare în zonă: „UMB va aloca suficiente forțe pe acest ciot unde are două structuri foarte lungi. Și în 2025 este peste capacitate, fiind angrenat pe A7, A3, A1, DEx12, DEx6 dar și pe A8 unde a intrat recent în teren, toate scadente în 2025 și 2026”, mai arată sursa.
În plus, respectarea termenului pentru proiectul Cernica-Pantelimon depinde și de finalizarea lotului 3.
„Vecinii chinezi de la CCECC vor termina lotul 3, având în vedere că nu există nod prevăzut între Autostrada A0 și DN3, nici pe contractul cu UMB, nici pe cel al chinezilor. Există desigur și soluția alternativă: o conexiune provizorie în DN3” au precizat reprezentanții Pro Infrastructură.
Potrivit ultimelor date publicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), antreprenorul chinez a depășit stadiul de construcție de 36%. Totodată, românii cărora le-a fost atribuit lotul 4, ce prevede și viaductul de la Cernica, a atins stadiul de 33%.