Linia frontului din Ucraina este infestată cu șoareci și șobolani, și a devenit o problemă serioasă care afectează sănătatea și condițiile de trai ale soldaților. Aceasta nu se rezumă doar la aspecte legate de igienă, ci poate avea consecințe directe asupra abilităților de luptă ale militarilor și poate conduce la transmiterea unor boli grave.
Soldații care se confruntă cu o astfel de infestare trăiesc în condiții ce aduc aminte de cele din timpul Primului Război Mondial, unde șoarecii și șobolanii nu îi lasă să se odihnească și pot transmite boli periculoase.
Un soldat ucrainean care folosește pseudonimul „Kira” a spus că batalionul său s-a confruntat cu o infestare cu rozătoare în timp ce era de serviciu în sudul regiunii Zaporojijia.
„Imaginați-vă că mergeți la culcare și noaptea începe cu un șobolan care se bagă în pantaloni sau sub pulover, sau vă mestecă vârful degetelor ori vă mușcă de mână. Dormi două sau trei ore, în funcție de cât de norocos ești”, a spus Kira.
Kira a estimat că aproximativ 1.000 de șobolani se află doar în șanțul pe care-l împarte cu alți patru soldați. „Nu șoarecii ne vizitau, noi eram oaspeții lor”, a mai spus soldatul.
Creșterea numărului rozătoarelor reflectă nu doar schimbările meteorologice și modelele de împerechere, ci și situația statică de pe front, acum când, Ucraina intră în al treilea an de război, transmite CNN, preluat de B1TV.
Infestarea cu rozătoare nu este doar o problemă de confort, ci și o amenințare la adresa securității, având în vedere riscul de transmitere a unor boli grave. Materialele vizuale distribuite pe rețelele de socializare de către soldați arată amploarea problemei, cu mulțimi de șobolani și șoareci deplasându-se printre echipamentele și mobilierul militar.
Serviciile de informații militare ale Ucrainei au raportat în decembrie că soldații ruși din apropierea Kupiansk din regiunea Harkov s-au îmbolnăvit de „febra șoarecilor”, un virus transmis de rozătoare, care provoacă hemoragii oculare, erupții cutanate, vărsături și probleme cu rinichii.