Doar investiţiile pot duce la un preţ al energiei electrice din ce în ce mai mic atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru agenţii economici, a declarat luni preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu. El a susținut că trebuie găsite soluții care să nu producă şocuri consumatorilor după 1 aprilie 2025, când piața urmează să fie liberalizată.
Conform preşedintelui ANRE, în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă, autorităţile sunt pregătite.
„Într-adevăr, a venit iarna sau începe să vină iarna. Suntem pregătiţi aşa cum am fost pregătiţi şi în anii precedenţi. Cred că nu vom avea probleme nici de acum încolo, atât din perspectiva siguranţei aprovizionării cu gaze naturale, pentru că volumele necesare consumului de gaze naturale sunt disponibile, le avem, sunt înmagazinate în depozitele pe care le gestionează compania Romgaz (…) Să nu uităm faptul că România, de curând, a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană. Am întrecut Olanda şi ne situăm pe primul loc. Lucrul acesta este de o foarte mare importanţă. Practic, ne consolidăm rolul de producător important şi, de asemenea, începem să punem cărămizi la construcţia rolului de exportatori de siguranţă către ţările din jur. Dacă luăm în considerare şi volumele de gaze naturale pe care le vom extrage din zăcământul din Marea Neagră, Neptun Deep, cu siguranţă că atunci atât consumul de gaze naturale de la nivel naţional va fi 100% acoperit din surse indigene, dar vom fi şi provideri de gaze naturale pentru ţările din regiune”, a afirmat George Niculescu.
În viziunea şefului ANRE, consumul de gaze naturale în România va creşte, în perioada următoare, odată cu punerea în funcţiune a centralelor de la Mintia sau de la Iernut.