Discuțiile despre șpagă dintre un director de la ADS și un patron de firmă aveau loc în toaleta unui restaurant, de teama interceptărilor, au stabilit procurorii DNA în documentele de la dosar. Ionel Marius Nuță, director de departament în Administrația Domeniilor Statului (ADS), a fost denunțat la DNA de Marin Anton, fost deputat PNL, acesta fiind nemulțumit că a dat mită, dar nu a primit concesiunea unui teren de 650 de hectare.
Informația reiese din acordul de vinovăție pe care Nuță l-a semnat cu procurorii. Directorul în cadrul ADS, instituție în subordinea Ministerului Agriculturii, își calcula șpaga în funcție de subvențiile europene încasate pe terenul pe care îl scotea la concesiune, transmite B1TV.
Marin Anton s-a simțit păcălit pentru că firma controlată de familia sa, Romsem SRL, a pierdut o licitație pentru concesionarea a 650 de hectare de la ADS, licitație care ar fi fost aranjată cu Nuță. Este vorba de terenul preluat de la UM (Unitatea Militară) 02031, județul Giurgiu, cu o suprafață de 650 de hectare suprafață agricolă și 21,63 ha neagricol. Romsem SRL din Giurgiu avea terenul în concesiune din 2007.
Anton a pierdut terenul după ce, la licitația pe care o aranjase cu Nuțu în schimbul a 350.000 de euro, s-a mai prezentat un concurent: firma Agroleand Solutions SRL din Popești-Leordeni. Aceasta a și câștigat licitația. Supărat că a dat șpaga degeaba, Anton s-a dus la DNA și l-a denunțat pe Nuță.
Cum s-a calculat șpaga
Funcționarul ADS i-a spus fostului deputat PNL că iniţial vor încheia un contract de arendă, până vor pregăti actele licitației pentru viitoarea concesiune, urmând ca în maxim 3-4 luni să fie încheiat și contractul de concesiune.
„Nuţă Ionel Marius i-a spus lui Marin Anton, direct, că pentru a încheia contractul de arendare pentru suprafața de 650 de ha trebuie să îi dea jumătate din valoarea subvenției APIA, adică 70.000 euro (subvenția APIA este în jur de 140.000 euro pe an), urmând ca după ce va fi semnat contractul de concesiune să îi mai dea încă 280.000 euro, adică valoarea subvenției pe 2 ani”, se mai arată în document.
Anton i-a dat lui Nuță o primă tranșă de 90.000 lei, adică 18.000 euro, și i-a spus că după ce vor semna, el va veni cu diferența până la 70.000. Nuță a confirmat. La un moment dat, Anton a readus în discuție al doilea contract, pentru care trebuie să dea 240.000 euro, iar Nuţă i-a spus că îl vor semna repede și pe acela, dar era vorba de 280.000 euro. Anton i-a replicat că da, 280.000, că a greșit el.
Ei aveau să se contrazică și mai târziu pe mita ce trebuia dată: „În timp ce se aflau la restaurant, Nuţă Ionel Marius și Marin Anton au mers la toaletă iar aici inculpatul i-a spus că joi va fi supus aprobării, în comitetul de conducere al ADS, contractul de concesiune, urmând ca apoi să fie și semnat, până pe data de 01 martie 2023. Anton i-a spus că după ce vor semna el va plăti suma asupra cărora s-au înțeles, întrebândul pe Nuţă Ionel Marius cât mai are de dat. Acesta i-a replicat că mai are de dat 52.000 euro „de data trecută”, plus 280.000 euro. Anton i-a spus suma de 352.000 euro iar Nuţă Ionel Marius l-a corectat și i-a spus că suma este de 332.000 euro. Marin Anton i-a spus că îi va da banii în lei, iar Nuţă Ionel Marius i-a răspuns că nu contează”.
Fostul deputat a început să-și facă griji când la licitație s-a mai înscris o firmă. Nuţă l-a sfătuit pe Anton ca, dacă în cursul licitației contracandidatul sare cu oferta sa de 2.200 – 2.300 kilograme/ha, să îl lase pe acesta să câștige, întrucât la ei oricum durează cel puțin două luni și jumătate până semnează contractul, timp în care fostul deputat termină de recoltat grâul plantat pe teren, „și să îl vedem atunci de unde plătește el redevența de 2.300 la hectar”.
Numai că, până la urmă, Romsem chiar a pierdut licitația deoarece contracandidatul a venit cu o ofertă de 3.075 kg/hectar redevență. Supărat, Marin Anton l-a denunțat la DNA pe Marius Nuță.
Marius Nuță a recunoscut faptele iar Marin Anton a recunoscut că l-a denunțat
Funcționarul ADS a recunoscut în fața procurorilor toate acuzațiile și a fost de acord să primească o pedeapsă de 3 ani cu suspendare și 4 ani sub supraveghere.
Și Anton a admis că el este denunțătorul. „La începutul acestui an, când un angajat al ADS, domnul Nuță Marius, a venit la mine și mi-a propus să-mi rezolve problema, adică să-mi concesioneze terenul de 650 de hectare pe 20 de ani plus 10 ani act adițional, prin negociere directă, dacă dau o sumă de 350.000 de euro. 350.000 de euro înseamnă subvenția de pe acel teren pe doi ani și jumătate”, a declarat Marin Anton, pentru AGRO TV.
Leave a comment