Pedro Sanchez, premierul Spaniei, va recunoaște oficial statul Palestina până la sfârșitul primăverii, indiferent de poziția altor state membre ale Uniunii Europene pe această temă.

Pedro Sanchez a făcut anunțul după ce a discutat cu mai mulți lideri europeni despre această decizie și a încercat să obțină o coordonare în această direcție. Indiferent dacă alte țări se alătură sau nu poziției Spaniei de a recunoaște statul palestinian, guvernul de la Madrid a adoptat deja o decizie politică și va anunța această recunoaștere înainte de sfârșitul primului semestru al anului în curs, transmite PsNews.

Pedro Sanchez a mers într-un turneu în mai multe țări din UE pentru a impulsiona recunoașterea statului palestinian și s-a întâlnit cu omologii săi din Malta și Luxemburg, Robert Abela și Luc Frieden, la Consiliul European extraordinar desfășurat miercuri și joi. Discuția cu premierul maltez a relevat puncte de vedere apropiate pe acest subiect, dar fără vreun angajament din partea acestuia, iar cea cu premierul luxemburghez a constat doar într-un schimb de puncte de vedere.

La finalul unui alt summit european, desfășurat lună trecută, Spania, Irlanda, Malta și Slovenia s-au declarat într-un comunicat comun deschise recunoașterii statului palestinian când acest lucru „ar putea aduce o contribuție pozitivă şi circumstanţele vor fi cele corecte”.

În prezent, opt state membre ale UE recunosc Palestina ca stat, respectiv țările europene care au luat această decizie în contextul din perioada comunistă – Bulgaria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, plus Cipru și Suedia. Alte 13 țări membre ale UE au birouri diplomatice la Ierusalimul de Est sau la Ramallah.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *