Compania germană Rheinmetall, unul dintre cei mai importanți producători de armament din Europa, estimează că va dura zece ani până când Europa își va putea completa stocurile de armament și muniție pentru a se apăra eficient.
Armin Papperger, directorul Rheinmetall, a subliniat că, în prezent, stocurile de muniție ale Europei sunt epuizate, iar o cantitate semnificativă de muniție a fost trimisă în Ucraina, scăzând și mai mult disponibilitatea de muniție pentru apărare în Europa.
Comentariile lui Papperger au fost făcute cu ocazia vizitei cancelarului german Olaf Scholz la ceremonia de înființare a unei noi fabrici de producție de arme, la care au participat și ministrul Apărării, Boris Pistorius și prim-ministrul danez Mette Frederiksen. Rheinmetall intenționează să investească peste 300 de milioane de dolari în această nouă unitate de producție și să producă 200.000 de cartușe de artilerie anual.
Papperger a subliniat că Europa va avea nevoie de timp pentru a se pregăti împotriva unui eventuale agresor, afirmând că vor fi relativ pregătiți în trei sau patru ani, dar consideră că vor fi complet pregătiți abia în zece ani. Amintind despre importanța sprijinului SUA, directorul Rheinmetall a subliniat că europenii nu sunt capabili să se apere eficient fără sprijinul Statelor Unite în prezent.
„Vom fi cât de cât pregătiți în trei, patru ani – dar pentru a fi cu adevărat pregătiți, avem nevoie de 10 ani. Trebuie să producem 1,5 milioane de cartușe [de muniție] în Europa”, a spus Papperger, potrivit B1TV.
În contextul declarațiilor recente ale lui Donald Trump care au generat îngrijorări în Europa, cancelarul Scholz a subliniat importanța NATO și a descris comentariile lui Trump drept „iresponsabile și periculoase”, reafirmând importanța sprijinului reciproc și a investițiilor în apărare pentru Europa.
Europa a investit mai mult în apărare în ultimii doi ani, consideră dr. Claudia Major de la Institutul German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate.
„Dar dacă suntem foarte sinceri, știm că în acest moment, într-un conflict convențional, europenii nu sunt capabili să se apere fără sprijinul Statelor Unite”, a spus ea.