Marcel Ciolacu crede că alianța Psd PNL va continua și după alegeri: „Noi n-o să facem niciodată cu AUR. Să fac cu Şoşoacă? Ne batem joc de ţară”

Avem planul premierului Marcel Ciolacu, privind taxele și impozitele, după anul cu toate rândurile de alegeri.

Şeful Guvernului vrea impozit progresiv pentru cei care au venituri adiționale de peste 100.000 de euro, de exemplu, din chirii sau dobânzi. În plus, vrea să introducă o singură cotă de TVA, așa cum ne recomandă FMI și Banca Mondială.

Planul lui Marcel Ciolacu după alegeri:

  • impozit progresiv pe venit global pentru cei care au venituri de peste 100.000 de euro
  • taxe mai mici pentru familiie cu mai mulţi copii
  • deduceri pentru grădiniţă, creşă, meditaţii
  • o singură cotă TVA

Marcel Ciolacu: Sunt un susținător al impozitării progresive, dar în condițiile unui echilibru între impozitarea muncii și impozitarea capitalului

Antena 3 CNN l-a întrebat pe Marcel Ciolacu dacă în 2025 salariile românilor vor fi impozitate progresiv.

„Nu! Sunt unul din susținătorii impozitul lui progresiv, dar noi avem cea mai mare impozitare a muncii din Europa.

De ce? Pentru că impozitarea pe capital este cea mai mică. Peste tot în lume unde ai venituri cumulate – din chirii, din arende – ele se adună într-un coș. În momentul în care depășești anumite praguri, oriunde în lumea îți vine un surplus de impozitare.

De exemplu: am venituri excepționale. Am cumpărat un teren la periferia Bucureștiului cu 1.000 euro și mâine îl vând cu 10 milioane. Peste tot în lume nu vei plăti 10%, fie că îl vinzi cu 1.200, fie că îl vinzi cu 10 milioane. După anumite praguri, îți vine altă impozitare. Asta-i impozitarea progresivă. O impozitare progresivă pe capital, corelată cu o scădere la impozitarea salariului minim, cum este peste tot în Europa, dar și cu o legislație astfel încât românii, o treime dintre ei, să nu fie plătiți cu salariul minim. (…)

Trebuie să ne așezăm la masă, să avem o reformă fiscală. Asta nu înseamnă că se măresc taxe.

Înseamnă o balanță foarte clară între impozitarea muncii și impozitarea capitalului. Că va fi pe cotă unică, că va fi pe impozit progresiv, nimeni nu știe acum. Ne dăm, toți, cu părerea, neavând calculele și simulările cele mai bune. Eu nu exclud niciuna dintre variante, cu toate că îmi doresc (impozit progresiv). Asta nu înseamnă că vin cu o impozitare progresivă pe salariu. Nu poți să vii acolo unde ai impozitarea cea mai mare.

A, când ai venituri cumulate din 10 părți și ai ajuns la 100.000 euro pe lună, ai alt prag de impozitare. Așa-i peste tot în lume. N-a inventat România impozitarea progresivă. Nu cred că putem vorbi de impozitare (progresivă) peste 4.000 lei. Cine a spus acel lucru, ori e prost, ori de rea-credință”, a spus acesta.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *