Suspendarea internărilor în spitale din cauza pandemiei de coronavirus reprezintă o „crimă” consideră Marcel Ciolacu, președintele PSD. Social democratul a cerut președinților celor două camere ale parlamentului să convoace urgent ședința conducerii Parlamentului pentru a putea fi anulată „această decizie aberantă luată de Cîțu, în ultimele ore ale guvernării sale eșuate”.
CNSU și guvernul au decis acum două zile suspendarea tuturor internărilor și a operațiilor care nu reprezintă urgențe, argumentând cu degrevarea spitalelor pentru bolnavii de COVID.
„Suspendarea internărilor și operațiilor pentru pacienții care nu sunt cazuri de urgență este o crimă! Iar efectele vor fi dramatice și pe termen lung: vorbim despre condamnarea la moarte cu premeditare a mii de români! N-a fost suficient că, de un an și jumătate încoace, zeci de mii de pacienții cronici, în special cei din zona de oncologice, n-au avut acces la tratamente sau diagnostic. Iar rezultatul a fost că 88% dintre bolnavii de cancer trataţi în România în 2019 au murit într-un singur an. Acum, au anulat, practic, dreptul la sănătate al tuturor românilor, drept prevăzut în Constituție! Orban și Dragu, convocați urgent ședința conducerii Parlamentului că sa putem anula această decizie aberantă luată de Cîțu, în ultimele ore ale guvernării sale eșuate!”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență anunța luni seară că se emite un ordin pentru ca internările și operațiile non-urgente din spitalele publice să fie suspendate pe o perioadă de 30 de zile. Raed Arafat punea demersul pe seama presiunii provocate de criza COVID-19.
„Presiunea care există în acest moment asupra sectorului de urgență sau a sectorului sanitar din cauza COVID-19, cifrele continuă să crească, aproape avem o cifră dublă, nu vedem încă o tendință de plafonare sau o tendință de scădere. Suntem nevoiți să emitem un ordin de 30 de zile, care prevede că managerii unităților sanitare dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale și pentru alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate vor face acest lucru. Prevederile nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care necesită controale obligatorii , pacienților cu afecțiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă care trebuie să se prezinte periodic pentru investigații sau tratament astfel de proceduri urmând să fie realizate în continuare în unitățile medicale publice”, a declarat Arafat