Guvernul încearcă să evite majorarea suplimentară a taxelor, impozitelor și TVA în acest an, în afara celor prevăzute deja în Ordonanța „trenuleț”, a declarat luni Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. De asemenea, ministrul a precizat că o primă variantă a bugetului de stat pentru 2025 va fi prezentată Guvernului până pe 27 ianuarie.

Promisiunea de a menține taxele stabile

Tanczos Barna a subliniat că scopul principal este respectarea țintei de deficit bugetar de 7%, asumată de România față de Uniunea Europeană, fără a introduce noi creșteri de taxe. Într-o emisiune B1TV, ministrul a explicat că:

-Majorările din 2023: Salariile funcționarilor publici, profesorilor și cadrelor medicale au fost crescute, iar pensiile au fost indexate.

-Creșterea investițiilor: Alocările bugetare pentru investiții au fost sporite semnificativ.

Dacă ANAF funcționează eficient, iar încasările sunt corespunzătoare, nu va fi nevoie de majorarea impozitelor și taxelor”, a adăugat Tanczos Barna.

Ordonanța „trenuleț” și planurile pentru 2025

Ministrul a menționat că Ordonanța „trenuleț” a blocat cheltuieli de peste 126 de miliarde de lei, multe dintre ele fiind amânate de-a lungul anilor. În același timp, măsurile de fiscalitate incluse în această ordonanță ar genera venituri suplimentare de aproximativ 7 miliarde de lei.

Pentru construcția bugetului pe 2025, Tanczos Barna a precizat:

  • Datele centralizate de la fiecare ordonator principal de credite vor fi disponibile în una-două săptămâni.
  • Prima variantă a bugetului pe 2025 va fi prezentată Guvernului și coaliției până pe 27 ianuarie, urmând să înceapă procedura parlamentară.

Reorganizarea statului, o soluție cheie

Ministrul a evidențiat că reorganizarea instituțiilor și comasarea acestora reprezintă o prioritate pentru atingerea țintei de deficit bugetar. „Vom continua măsurile de reorganizare a statului, multe dintre acestea fiind deja începute”, a spus Barna.

Guvernul mizează pe eficientizarea colectării taxelor și pe restructurarea cheltuielilor statului pentru a respecta angajamentele fiscale asumate față de Uniunea Europeană, încercând, cel puțin declarativ, să nu impună noi poveri fiscale asupra contribuabililor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *