Călin Popescu Tăriceanu a avut, joi, o primă reacție după ce CCR a dat undă verde procurorilor să-l ancheteze pentru abuz în serviciu și urzurpare de calități oficiale.
Fostul preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu consideră că „principiul nulităţii votului imperativ” este încălcat prin decizia CCR privind lipsa unui conflict juridic între Senat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, după ce Parchetul General i-a deschis senatorului un dosar de abuz în serviciu.
„Practic, prin această decizie a Curţii cred că se creează un precedent foarte periculos. Eu respect deciziile Curţii, dar îmi permit să fac un comentariu cu consecinţele acestei decizii. Unul dintre principiile fundamentale ale funcţionării Parlamentului este cel referitor la nulitatea votului imperativ – nimeni nu are dreptul să ceară unui parlamentar să voteze într-un fel sau să nu voteze. Prin această decizie, principiul nulităţii votului imperativ este încălcat. De acum înainte o să ne trezim, nu e vorba de persoana mea, oricare parlamentar va putea să fie anchetat de Parchet de ce a votat într-un fel sau de ce nu a votat. Este extrem de periculos pentru că (…) independenţa parlamentarilor este în acest fel încălcată şi toţi cei ce candidează acum trebuie să ştie ce îi aşteaptă în viitor”, a afirmat Tăriceanu, joi, după decizia CCR.
Tăriceanu a mai amintit că la Camera Deputaţilor este un caz similar în care s-a cerut anularea mandatului unui parlamentar şi Camera „nu a decis în niciun fel”.
„Sunt curios cum se va proceda de acum înainte, dându-se frâu liber acestor acţiuni ale Parchetului. Se pare că apropierea alegerilor îi determină pe unii să găsească soluţii pentru a mă scoate din joc. Nu cedez, nu mi-e frică. Vă aduc aminte că am fost patru ani obiectul unei anchete penale a DNA. Şi în final am avut câştig de cauză la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sunt trecut prin aceste lucruri. (…) Cei care cred că în felul acesta voi deveni mai puţin critic la adresa preşedintelui şi Guvernului se înşală. Voi continua cu aceeaşi atitudine ori de câte ori preşedintele sau premierul vor greşi, nu voi ezita să-i critic cu argumente şi cred că aşa este sănătos să fie într-o democraţie adevărată”, a mai spus Tăriceanu.
Reacția fostului premier vine după ce Curtea Constituțională (CCR) a respins, cu majoritate de voturi, solicitarea președintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, prin care acesta solicita stoparea anchetării lui Călin Popescu Tăriceanu în dosarul deschis pentru că a refuzat punerea în aplicare a unei decizii definitive a ÎCCJ privind demiterea unui senator PSD găsit incompatibil, potrivit G4media.
În acest dosar Călin Popescu Tăriceanu este suspect de comiterea a două infracțiuni, abuz în serviciu și uzurparea de calități oficiale, deoarece, în calitate de președinte al Senatului, ar fi refuzat vreme de doi ani să pună în aplicare decizia Justiției – constatarea pierderii calității de senator a social-democratului Cristian Marciu, mai scrie sursa mai sus menționată.