Noile tarife explozive de 104% ale lui Donald Trump împotriva Chinei au intrat în vigoare după miezul nopții (ora locală) în Washington DC, informează BBC. Nu doar China este lovită de noile tarife crescute, ci și alte 60 de țări considerate de președintele american „cei mai răi recidiviști” în ceea ce spune că e o acțiune de a „trage pe sfoară” Statele Unite.
China are, acum, în față cel mai dur regim tarifar, având taxe vamale de 104% pe bunurile aduse de pe piața chineză pe cea americană.
Nici alți importanți aliați și parteneri comerciali asiatici ai Statelor Unite nu o duc mai bine – Japonia are taxe vamale impuse de 24 la sută, în timp ce Cambodia are 49%.
Zeci de alte țări, precum și Uniunea Europeană, se confruntă cu un termen limită pentru anularea contramăsurilor anunţate. Aceste rate, pe care Trump le-a stabilit săptămâna trecută, variază de la 11% la 50%.
Secretara de presă a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat că, în ciuda mai multor discuții cu liderii mondiali în vederea negocierii unor rate tarifare mai mici, Trump nu vrea să modifice procentele. În același timp, ea a spus că Trump și-a instruit echipa comercială să încheie acorduri „pe măsură” cu țările care doresc să negocieze.
Răspunsul presei de stat de la Beijing a venit la puțin timp după puțin timp de la intrarea oficială în vigoare a noilor tarife, deși regimul chinez nu a dat încă vreun mesaj.
Pe un cont afiliat televiziunii de stat CCTV, pe rețelele sociale, a fost dat mesajul: „Noi nu facem probleme și nu ne temem de probleme. Poporului chinez nu-i plac tensiunile și amenințările”.
În postare se mai adaugă și că China „va lupta până la capăt”, deși „nu a închis ușa dialogului”.
„China nu va arăta slăbiciune și nu va face compromisuri. Vom arăta întregii lumi determinarea noastră fermă în dorința de a proteja sistemul multilateral de comerț”.
Bursele asiatice deschid cu noi pierderi
Bursele din regiunea Asia-Pacific au deschis cu noi pierderi uriașe, la o săptămână de la anunțul primelor tarife ale lui Donald Trump și la puțin sub o oră de la intrarea în vigoare a noilor tarife.
Indicii s-au deschis cu pierderi extinse, în ciuda încercărilor unor țări și investitori să crească optimismul. O singură excepție notabilă este Shanghai exchange, care a recuperat 0,2%, dar care e încă în pauză și nu a absorbit încă șocul noilor tarife. Astfel:
Nikkei 225 (Japonia): minus 4,3%
Kospi (Coreea de Sud): minus 1,4%
Shanghai compus (China): plus 0,2%
Hang Seng (Hong Kong): minus 1,5%
Taiex (Taiwan): minus 6,2%
ASX 200 (Australia): minus 1,7%
Relația comercială SUA-China
Valoarea comerțului între SUA și China a fost de aproximativ 585 de miliarde de dolari, anul trecut, însă SUA au importat mult mai mult din China, aproximativ 440 miliarde, decât China din SUA, aproximativ 145 miliarde, mai scrie BBC.
În 2024, cea mai mare categorie de bunurti exportate din China în SUA au fost electronice – telefoane, laptop-uri și echipament telecom, dar și jucării. Un număr mare de baterii, o componentă cheie a electronicelor, a fost, de asemenea, exportat de China în SUA.
De cealaltă parte, principalul export al SUA pentru China au fost boabele de soia, în principal folosite ca hrană la fermele de porci. În plus, SUA au mai exportat avioane, motoare, farmaceutice și petrol.