Tot mai multe țări au început să-și repatrieze rezervele de aur într-o măsură de protecție împotriva sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, iar numărul acestora este în creștere, potrivit unui sondaj realizat de Invesco în rândul băncilor centrale și fondurilor suverane.
Sondajul arată că băncile centrale și fondurile suverane consideră că inflația va fi mai ridicată în deceniul următor și că aurul și obligațiunile de pe piețele emergente sunt considerate pariuri bune în acest context. Decizia Occidentului de a îngheța rezervele de aur și valută ale Rusiei a determinat managerii de fonduri suverane să își reevalueze strategiile și să își repatrieze rezervele.
Rezultatele sondajului arată că o „parte semnificativă” a băncilor centrale sunt îngrijorate că îngheţarea activelor ruseşti a creat un precedent. Aproape 60% dintre respondenţi spun că această măsură a făcut aurul mai atractiv, în timp ce 68% au decis să îşi păstreze rezervele acasă, comparativ cu 50% în 2020, transmite PsNews.
Un oficial de la o bancă centrală, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a declarat: „Aveam aurul depozitat la Londra…dar acum l-am transferat înapoi în ţară pentru a-l păstra ca activ de refugiu şi să îl ţinem în siguranţă”.
Directorul Invesco responsabil de instituţiile oficiale, Rod Ringrow, cel care a supervizat raportul, spune că acest punct de vedere este unul larg răspândit. „Dacă este aurul meu atunci îl vreau în ţara mea, aceasta este mantra pe care am auzit-o în ultimul an”, a spus Rod Ringrow.
Îngrijorările geopolitice și oportunitățile de pe piețele emergente încurajează băncile centrale să își diversifice activele dincolo de dolarul american. În plus, sondajul arată că infrastructura și producția de energie regenerabilă sunt considerate cele mai atractive clase de active, în timp ce imobiliarele devin mai puțin atractive din cauza creșterii dobânzilor și a schimbărilor aduse de munca de acasă și de cumpărăturile online.