Testarea săptămânală a angajaților este explicată de Raed Arafat prin posibilitatea ca firmele ori companiile să-și întrerupă activitatea dacă se vor infecta un număr mare de angajați.
Arafat a explicat noua propunere a CNSU, respectiv articolul care prevede posibilitatea testării săptămânale a angajaților din infrastructurile critice. Este însă în interesul tuturor companiilor să se asigure că oamenii nu se îmbolnăvesc de COVID-19, atrage atenția Arafat.
„Unul din lucrurile grave ale acestei variante nu este numai un eventual impact pe sistemul sanitar, este impactul ei pe sectorul economic, care deja se vede în mai multe ţări. Închide activităţi economice, prin îmbolnăvirea în masă a personalului şi trimiterea lor la izolare la domiciliu. Dacă colegii într-un birou nu poartă mască şi unul este infectat şi stau opt ore împreună, fără mască, la sfârşitul zilei sunt toţi infectaţi şi s-ar putea ca peste două zile să fie toţi trimişi la izolare şi biroul respectiv s-a închis. Acelaşi lucru într-un restaurant, acelaşi lucru într-un magazin”, a spus Arafat, potrivit Digi24.
Testarea săptămânală a angajaților. El a adăugat că una dintre recomandările CNSU atât pentru administratorii infrastructurilor critice, cât şi pentru operatorii economici este respectarea cu stricteţe a regulilor de sănătate publică.
„Această prevedere permite administratorilor infrastructurilor critice să emită nişte decizii în interiorul structurilor lor, în care să impună şi testare, şi măşti FFP2 în zonele aglomerate. Asta înseamnă birouri cu mai multe persoane, locuri în care se discută, săli de şedinţă. Una din infrastructurile critice este centrala nucleară, de exemplu. Nu îşi permite centrala nucleară să piardă oamenii în izolare şi să rămână fără ingineri şi fără personal, dacă se infectează mai mulţi deodată şi dacă trebuie să meargă în izolare”, a mai declarat miercuri Arafat, după ședința CNSU.