Testele rapide rămase nefolosite în școli vor fi redirecționate către spitale, a spus Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. O parte dintre acestea vor fi redirecționate către spitale, „în funcție de unde se folosesc mai mult și e nevoie mai multă de ele”.

„Ele sunt acolo, sunt disponibile, sunt teste care presupun o recoltare ca pentru un exudat nazo-faringian, ceea ce nu este traumatizant. Copiilor li se făceau înainte, la admiterea în școală, o grămadă de teste faringiene, nazo-faringiene pentru diferite motive. Este un astfel de test nazo-faringian, care se recoltează și care din punct de vedere științific, deocamdată, este recunoscut peste tot”, a declarat Andreea Moldovan, luni dimineață, la Ministerului Sănătății.

Ea consideră însă că nu au fost neapărat puține dintre testele rapide folosite în școli. Secretarul de stat a precizat că, din cele peste un milion distribuite, în școli au fost folosite pentru testare rapidă doar circa 29.000 de teste antigen, „ceea ce comparativ cu numărul total de teste rapide antigen folosite în țară nu e puțin, deci nu este o campanie de luat în derizoriu”, relatează B1TV.

Despre faptul că, comparativ cu numărul de teste disponibile, este puțin, oficialul din Ministerul Sănătății a afirmat: „Comparativ cu cele disponibile, da, drept pentru care o parte din teste vor fi redirecționate către spitale, în funcție de unde se folosesc mai mult și e nevoie mai multă de ele, însă ceea ce aș vrea să spun este faptul că aceste teste sunt un ajutor atât pentru elev, cât și pentru cadre didactice, cât și pentru părinți. Ele sunt disponibile, personalul a fost instruit și din păcate sunt școli în care există cabinet medical, cu medici și cu asistente medicale, și totuși ele nu se folosesc. Aici trebuie să vedem de ce, pentru că noi am dat instrucțiunile de lucru, am instruit personalul care trebuie să facă testare, am dat inclusiv filmuleț pentru testare, am dat platforma de înregistrare a rezultatelor, am dat testele”.

Referitor la testele non-invazive, secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat: „Aceste teste non-invazive reprezintă bineînțeles un filtru, nu poți să spui că nu au niciun fel de eficacitate, dar încă din punct de vedere științific nu sunt suficient dovedite ca eficace și de încredere. De ce – pentru că există riscul ca un test făcut din salivă să dea un rezultat fals-negativ pentru că rata de rezultate fals-negative este încă ridicată pentru tipurile de teste disponibile acum pe piață, astfel încât copilul să aibă falsa senzație că este negativ și, totuși, să fie purtător de virus la debut, cu o încărcătură poate mai mică virală, dar care oricum asigură transmisivitate. E un apel la a ne plia după datele științifice internaționale, pentru că este ceea ce ne conduce în conduita noastră. În momentul în care este sigur și dovedit eficace, și poate să fie utilizat fără problemă, îl vom folosi fără discuție” a explicat Andreea Moldovan.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *