Tezaurul României sechestrat la Moscova este o problemă care trebuie adusă pe agenda Uniunii Europene, afirmă eurodeputatul Eugen Tomac, lider PMP. Dintre statele lumii, doar România a pierdut tezaurul pe care l-a depozitat în timp de război în alt stat, a explicat europarlamentarul.
Eurodeputatul Eugen Tomac a participat la un simpozion intitulat „Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanță mai vechi de un secol”, organizat la invitația Băncii Naționale a României. Eugen Tomac a subliniat că România este singurul stat din lume care și-a depozitat întregul tezaur în timp de război în alt stat, în baza unei înțelegeri bilaterale, iar ulterior acesta a fost sechestrat, transmite B1TV.
„România este singurul stat din lume care a depozitat în timp de război întregul său tezaur în alt stat, în baza unei înțelegeri bilaterale, iar apoi acesta a fost sechestrat”, a atras atenția Eugen Tomac.
„Pe lângă tezaurul Băncii Naționale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus și întregul tezaur cultural. La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mănăstirile, să strângă toate colecțiile de artă publice și private, colecțiile Academiei Române, chiar și bijuteriile Reginei Maria, precum și arhivele principalelor instituții ale statului: Consiliul de Miniștri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranța statului. Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceți domnești, panaghiarele lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Neamț, Epitaful de la Cozia (1936) și multe alte cărți vechi, picturi valoroase, precum și portretul lui Avram Iancu în mărime naturală. Toată memoria națiunii române a fost dusă la Moscova”, a declarat Eugen Tomac.
Acum este momentul ca această problemă să fie adusă în atenția Uniunii Europene, consideră eurodeputatul: „De aceea, am afirmat ieri, în cadrul simpozionului, că acum este momentul potrivit pentru a face cunoscut la nivel european dosarul Tezaurului României de la Moscova. Acum, când Uniunea Europeană își definește strategia privind combaterea traficului de bunuri culturale relocate în timp de război, trebuie să acționăm și să facem cât mai cunoscută această problematică la nivelul instituțiilor europene”.
Eugen Tomac a promis că va iniția un demers amplu pentru a promova această chestiune:
„Primul pas va fi prezentarea, în Parlamentul European, a celor două volume excepționale traduse în limba engleză: «The Romanian National Bank Treasure Taken to Moscow» scrisă de domnul Cristian Păunescu și «Destinul Tezaurului României» o colecție de documente inedite, autor Ilie Schipor. Situația Tezaurului României de la Moscova este un subiect complex care necesită un răspuns personalizat la nivel european. El trebuie făcut cunoscut și promovat constant, atât timp cât va fi necesar, până va fi adus acasă”, a precizat Eugen Tomac.
Tomac a explicat că situația actuală, marcată de acțiunile agresive ale Rusiei, impune o reevaluare a relațiilor cu Moscova și consolidarea mecanismelor de apărare ale statelor europene.