Profesorul Theodor Paleologu a criticat dur prezența lui Călin Georgescu în finala alegerilor prezidențiale, considerând că aceasta reflectă falimentul sistemului de educație din România și o nemulțumire generalizată față de guvernările anterioare.
Întrebat cum de România, membră UE și NATO, riscă să fie condusă de o figură controversată precum Georgescu, Paleologu a explicat, într-o emisiune B1TV:
„Principalul răspuns e educația. Este falimentul sistemului nostru de educație. Mulți oameni cred anumite lucruri pentru că nu au spirit critic exersat. E un mușchi care trebuie antrenat!”
Profesorul a adăugat că lipsa gândirii critice îi face pe mulți să cadă pradă manipulărilor și populismului.
Nemulțumirea față de guvernările anterioare
Paleologu a recunoscut că există o nemulțumire legitimă față de guvernările trecute, însă a avertizat asupra pericolelor reacțiilor extreme:
„E evident că e vorba de o mare nemulțumire față de guvernările anterioare. Nemulțumire legitimă, dar dacă nu-ți convine ceva la casă, nu dai foc la casă! E complet absurd!”
Georgescu, considerat un pericol la conducerea statului
Theodor Paleologu a descris candidatura lui Călin Georgescu drept o amenințare majoră pentru România, accentuând stilul manipulator și comportamentul rigid al acestuia:
„Fără îndoială (Călin Georgescu) e un foarte abil manipulator, un abil demagog. Dar, după cum ai văzut, el nu se descurcă în dialog, nu poate decât să monologheze. Când îi pune cineva o întrebare, se supără, nu-i convine. E acea rigiditate a psihoticului, o rigiditate de tip paranoic. Când nu-i convine, el îți spune adevărul așa cum îl vede el, cu tonul ăsta de predicator, de șef de sectă, de guru și orice întrebare, orice obiecție îl supără foarte mult. Un asemenea om în fruntea statului e extrem de periculos, extrem de periculos”, a mai declarat Theodor Paleologu.
Paleologu a adăugat că acest tip de comportament este periculos într-o poziție de putere:
„Un asemenea om în fruntea statului e extrem de periculos, extrem de periculos.”