Românii ar putea avea posibilitatea să aleagă să se trateze la stat sau la privat, cu banii de sănătate pe care statul îi reține din salariu. O propunere legislativă urmărește să ofere românilor posibilitatea de a direcționa 50% din contribuția lor la sănătate, aferentă salariului minim pe economie, către un asigurator privat de servicii de sănătate.

Această inițiativă se încadrează într-un efort de diversificare și introducere a concurenței în sistemul de asigurări de sănătate, întrucât sistemul actual este caracterizat ca un monopol de stat, spune deputatul USR Claudiu Năsui.

Principalul argument al propunerii este că că, în ciuda creșterii cheltuielilor în sănătate, calitatea serviciilor nu a crescut în mod corespunzător. România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește indicatorii precum mortalitatea și suferința evitabilă, ceea ce sugerează că există nevoia de a reevalua modul în care sunt gestionate fondurile destinate sănătății și de a introduce mai multă eficiență în sistem.

Propunerea ar permite românilor să aleagă între asigurarea de sănătate oferită de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și asiguratori privați, oferindu-le o opțiune în plus și contribuind la creșterea concurenței în sistem. Acest lucru ar putea încuraja o mai bună gestionare a costurilor și o mai mare eficiență în furnizarea serviciilor medicale.

În esență, propunerea urmărește să ofere o alternativă cetățenilor care nu sunt mulțumiți de serviciile oferite de sistemul actual de sănătate, dându-le posibilitatea să opteze pentru un furnizor privat de asigurări de sănătate.

Este un proiect, de fapt, mai vechi al USR. Am candidat cu el și în anul 2020. Acum am venit, inclusiv, după o serie întreagă de dezbateri, cu proiectul legislativ concret. Practic, este un pilon II al Sănătății, adică spunem că dacă tot s-a putut la pensii să facem această diversificare cu fonduri de pensii private, haideți să încercăm să facem același lucru și cu sistemul de asigurări de sănătate, să ai voie o parte din bani să-i direcționezi către un alt asigurator decât CNAS și astfel să introducem puțină concurență într-un sistem care este un monopol de stat și care se comportă ca un monopol de stat.

Și chiar dacă punem mai mulți bani într-un monopol de stat, el tot va avea aceeași natură de monopol de stat și va oferi servicii din ce în ce mai proaste. Ne uităm puțin pe un grafic al cheltuielilor versus numărul de pacienți și vedem că, deși cheltuielile au crescut, au crescut mult peste inflație, deci sunt corectate după absolut orice standard. Noi am dat mai mulți bani în sănătate. Numărul de pacienți a scăzut pe fondul unei populații care scade”, a spus Claudiu Năsui într-o emisiune B1TV.

Calitatea la stat nu a crescut

Iar o alternativă la privat înseamnă și o calitate mai bună a actului medical, a mai spus Năsui:

Și cu toate acestea, calitatea nu a crescut ( în sistemul de stat, n.r. ). Statisticile acestea, de exemplu, mortalitatea evitabilă, asta este una dintre ele, suferința evitabilă, adică oameni care mor sau suferă, deși ar putea fi salvați conform standardelor, practicilor tehnologiei actuale. La noi suntem pe locul I în Europa pe toți acești indicatori. Și atunci trebuie să ne punem la un moment dat întrebarea, dăm mai mulți bani în sistem, dar oare avem eficiență cu ei? Luăm mai multă sănătate cu banii aceia sau trebuie să facem un pas în spate, să avem și noi un sistem european de sănătate, pentru că, de fapt, dacă ne uităm în Europa, și în Franța, și în Belgia, și în Germania, și Olanda, Elveția, toate țările astea au un sistem de asiguratori privați de sănătate, care preiau tocmai partea aceasta de gestiune a costurilor, de negociere cu furnizorii de servicii medicale, cu spitale, cu clinici și așa mai departe.

Deci, practic, noi ce vrem, e ca românii să aibă un drept în plus pe care nu îl au acum. Dacă nu le place Casa, nu le plac serviciile Casei, să poată să meargă altundeva, să poată avea o opțiune”, a precizat deputatul USR.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *