Donald Trump, președintele SUA
Donald Trump, președintele SUA

Președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv prin care impune sancțiuni Curții Penale Internaționale de la Haga, acuzând-o de acțiuni „ilegitime” care vizează Statele Unite și Israelul. Măsura a fost anunțată în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu se afla în vizită la Washington.

Ordinul executiv prevede restricții financiare și de viză pentru persoanele și familiile acestora implicate în investigațiile CPI care vizează cetățeni sau aliați americani. Trump a susținut că acțiunile CPI „creează un precedent periculos” care expune americani la „hărțuire, abuz și posibilă arestare” transmite B1TV.

„Această conduită malignă amenință să încalce suveranitatea Statelor Unite și subminează activitatea critică de securitate națională și politică externă a guvernului Statelor Unite și a aliaților noștri, inclusiv Israelul”, se arată în document.

Contextul deciziei

În noiembrie 2024, CPI a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și un comandant Hamas, acuzându-i de crime de război în Gaza. Israelul a respins acuzațiile, iar SUA a criticat CPI pentru crearea unei „echivalențe morale rușinoase” între Israel și Hamas.

Trump a mai impus sancțiuni CPI în 2020, când instanța investiga presupuse crime de război comise de forțele americane în Afganistan. Acele sancțiuni au fost ridicate de administrația lui Joe Biden, dar acum Trump revine cu măsuri similare.

Reacții internaționale

Olanda, care găzduiește CPI, și-a exprimat regretul său față de decizia lui Trump. „Activitatea instanței este esențială în lupta împotriva impunității”, a declarat ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, pe platforma X.

Ce este Curtea Penală Internațională?

CPI este un tribunal internațional care investighează și judecă crime de război, crime împotriva umanității și genocid. Cu sediul la Haga, instanța intervine doar atunci când autoritățile naționale nu pot sau nu vor să investigheze astfel de cazuri.

Peste 120 de țări sunt membre ale CPI, dar SUA și Israel nu fac parte din aceasta. Statele Unite au respins în mod repetat jurisdicția CPI asupra oficialilor sau cetățenilor americani, susținând că aceasta își depășește mandatul.

Administrația Trump a acuzat CPI de a ignora acțiunile Iranului și ale grupurilor anti-Israel, concentrându-se în schimb pe Israel și aliații SUA. În ultimele săptămâni ale mandatului său, Biden a criticat și el mandatul CPI pentru Netanyahu, descriindu-l ca fiind „revoltător” și respingând orice echivalență între Israel și Hamas.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *