Naftogaz, gigantul energetic de stat al Ucrainei, a lansat o serie de acțiuni juridice în România, încercând să pună în aplicare o decizie a Curții Internaționale de Arbitraj de la Haga. Hotărârea, emisă în primăvara anului trecut, obligă Rusia să plătească despăgubiri în valoare de cinci miliarde de dolari pentru exproprierea activelor gaziere din Crimeea, inclusiv a unor importante zăcăminte offshore din Marea Neagră, în urma anexării peninsulei de către Federația Rusă în 2014.

Conform analizei realizate de profit.ro, citată de B1TV, procesul juridic este complex și anevoios. „Demersurile juridice au început în octombrie anul trecut și au fost plimbate între Judecătoria Sectorului 3 al Capitalei și 3 secții ale Tribunalului București, după ce instanțele și-au declinat succesiv competența de soluționare,” relatează sursa citată.

În aceste procese, Federația Rusă este reprezentată de Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Justiției de la Moscova. Experții juridici sugerează că, în cazul încuviințării executării silite directe, cele două ministere rusești ar putea contesta decizia. Alternativ, dacă se va judeca cererea de recunoaștere a hotărârii arbitrale de la Haga, Rusia ar putea depune o întâmpinare și o solicitare de respingere a cererii, o strategie deja aplicată într-un proces similar din Statele Unite.

Este important de menționat că acțiunile Naftogaz în România nu sunt izolate. „Naftogaz face demersuri similare nu doar în instanțe din SUA, ci și din ale țări ale lumii,” subliniază raportul.

Nu s-a stabilit însă ce active specifice ale Rusiei din România ar putea face obiectul unei eventuale executări silite. Cu toate acestea, se știe că Rusia deține un portofoliu imobiliar în București. În ceea ce privește participațiile la societățile comerciale, ar putea fi vizate de Ucraina doar cele deținute direct de instituțiile și structurile de stat rusești.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *