Secretarul adjunct al Apărării din Statele Unite ale Americii, Celeste Wallander, a informat pe data de 23 ianuarie că Ucraina se confruntă cu lipsa armelor necesare pentru a rezista în fața invaziei rusești, în urma încetării finanțării din partea SUA.
De la începutul lunii decembrie, sprijinul militar de la Washington pentru Kiev nu a fost oferit la nivelurile susținute din ultimii doi ani, a comunicat Wallander, oficialul Pentagonului responsabil cu problemele de securitate internațională. Toate fondurile destinate acestei asistențe au fost epuizate, iar Congresul american nu a autorizat încă noi fonduri.
În mod obișnuit, după fiecare întâlnire a grupului de contact, Pentagonul anunță noi pachete de ajutor pentru Ucraina. Cu toate acestea, după ultima reuniune, nu a fost făcut public niciun pachet nou de ajutor.
În ciuda acestei situații, aliații europeni au exprimat angajamentul de a continua să asiste Ucraina. La Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a dezvăluit un acord de finanțare în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru achiziționarea a peste 222.000 de proiectile de artilerie de calibru 155 mm, esențiale pentru război, destinând contractul pentru a reînnoi stocurile aliaților NATO care și-au trimis rezervele către Kiev, transmite B1TV.
În aceeași zi, Rusia a efectuat un bombardament masiv asupra celor mai mari două orașe din Ucraina, lansând peste 40 de rachete balistice, de croazieră și ghidate. În urma acestui atac, cel puțin cinci persoane au fost ucise și peste 20 rănite în Kiev, deși apărarea antiaeriană ucraineană a surprins și a distrus cel puțin 21 dintre rachete.
SUA a oferit, până acum, Ucrainei ajutor de securitate în valoare de peste 44,2 miliarde de dolari de la începutul conflictului în februarie 2022. Acest sprijin include 23,6 miliarde de dolari din stocurile militare ale SUA, aproape 19 miliarde în contracte pe termen lung pentru echipamente militare și 1,7 miliarde de dolari furnizați de Departamentul de Stat sub forma asistenței militare străine.
Aproximativ 30 de parteneri internaționali, inclusiv SUA, contribuie la pregătirea forțelor ucrainene, cu un total de 118.000 de soldați ucraineni instruiți în diverse locații din lume. SUA au contribuit la pregătirea a aproximativ 18.000 dintre acești luptători, majoritatea în Germania. În prezent, mai sunt 1.500 de luptători care trec prin procesul de antrenament.
Totuși, asistența este afectată de un blocaj în Congres, unde peste 110 miliarde de dolari în ajutor pentru Ucraina și pentru Israel sunt blocați din cauza diferendelor dintre Congres și Administrația Biden, legate inclusiv de politicile de securitate la frontiera SUA cu Mexicul.
Leave a comment