Statele membre ale Uniunii Europene au votat miercuri în favoarea propunerii Comisiei Europene de a introduce măsuri comerciale de retorsiune împotriva Statelor Unite, ca răspuns la tarifele vamale impuse de Washington asupra importurilor de oțel și aluminiu din UE.
Măsurile de retorsiune vor intra în vigoare după finalizarea procedurilor interne ale Comisiei și publicarea actului de punere în aplicare, urmând să fie aplicate începând cu data de 15 aprilie, transmite B1TV.
Uniunea Europeană consideră că tarifele impuse de SUA sunt „nejustificate și dăunătoare” și cauzează prejudicii semnificative economiei globale. În ciuda acestei poziții ferme, blocul comunitar a declarat că va căuta în continuare o soluție negociată cu partea americană.
Potrivit comunicării oficiale, măsurile adoptate ar putea fi suspendate în cazul în care SUA acceptă o „soluție negociată, echitabilă și echilibrată” pentru rezolvarea acestei dispute comerciale.
Această decizie marchează o nouă etapă în tensiunile comerciale transatlantice, într-un context internațional deja complicat de multiple crize și incertitudini economice.
UE impune contramăsuri la tarifele vamale americane pentru oțel și aluminiu
Comisia Europeană a obținut miercuri sprijinul statelor membre pentru a implementa primul set de contramăsuri la tarifele SUA pentru oțel și aluminiu, care vor intra în vigoare începând cu 15 aprilie. Măsurile vor impune taxe suplimentare de până la 25% asupra unei serii de importuri americane, într-o ripostă directă la politicile comerciale ale administrației Trump.
„UE consideră că tarifele americane sunt nejustificate și dăunătoare, provocând prejudicii economice ambelor părți, precum și economiei mondiale. UE și-a exprimat clar preferința de a găsi soluții negociate cu SUA, care să fie echilibrate și reciproc avantajoase”, a subliniat executivul comunitar într-un comunicat oficial.
Contramăsurile europene vizează produse americane în valoare de aproximativ 22 de miliarde euro și includ articole precum soia, carne de pasăre, orez, suc de portocale, fructe, lemn, motociclete, produse plastice, echipamente electronice și produse cosmetice.
Implementare în etape
Tarifele de retorsiune vor fi implementate treptat, în trei runde distincte. O primă serie de măsuri va intra în vigoare săptămâna viitoare, o a doua rundă la mijlocul lunii mai, iar ultima parte în decembrie, conform relatărilor publicației POLITICO.
Strategia urmărește o logică similară celei americane, după ce statele membre UE au fost afectate de trei valuri de tarife suplimentare impuse de Washington în ultimele luni. Sursele diplomatice confirmă că produsele vizate provin în special din statele americane controlate de republicani, partidul președintelui Trump.
În mod notabil, bourbonul american a fost exceptat de pe lista produselor vizate de tarifele UE. Decizia vine după ce mai multe țări europene producătoare de vin, inclusiv Italia și Franța, au pledat pentru această exceptare în contextul amenințărilor Washingtonului cu impunerea unor tarife de 200% pentru vinurile și băuturile spirtoase europene.
Opoziția solitară a Ungariei
Din cele 27 de state membre ale UE, doar Ungaria s-a opus pachetului de măsuri, conform a patru diplomați europeni cu cunoștință directă despre vot.
„Escaladarea nu este răspunsul. Astfel de măsuri vor provoca daune suplimentare economiei și cetățenilor europeni prin creșterea prețurilor. Singura cale de urmat sunt negocierile, nu represaliile”, a declarat Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe și comerțului din Ungaria, într-o postare pe platforma X.
Pentru blocarea măsurilor ar fi fost necesare voturile negative a cel puțin 14 state membre, scenariu considerat improbabil având în vedere demonstrațiile de unitate din ultimele săptămâni.
Noi contramăsuri în pregătire
Actualele represalii europene nu răspund încă ultimelor măsuri americane – tarifele „reciproce” de 20% pentru toate exporturile UE intrate în vigoare miercuri și nici taxei de 25% pentru automobile. Trump a anunțat că în curând vor urma și tarife pentru produsele farmaceutice.
Comisia Europeană lucrează deja la un nou pachet de contramăsuri pentru aceste tarife. „Cu siguranță va fi în curând. Mă aștept să fie chiar săptămâna viitoare”, a declarat marți Olof Gill, purtătorul de cuvânt pentru comerț al Comisiei.
Administrația Trump solicită ca UE să își reducă excedentul comercial cu SUA, propunând soluții precum achiziționarea unor cantități considerabile de gaz american sau reducerea standardelor europene de siguranță pentru automobile.
În realitate, deși Europa vinde mai multe bunuri americanilor, SUA beneficiază de un excedent în domeniul serviciilor. La nivel global, relația comercială de 1,3 trilioane de euro prezintă o diferență de doar aproximativ 50 de miliarde de euro.
În acest context tensionat, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reluat ideea eliminării tuturor tarifelor industriale în cadrul unui posibil acord „zero pentru zero” pe bază reciprocă.