Comisia Europeană a aprobat, în principiu, planul autorităților germane de a acorda despăgubiri în valoare de până la 1,75 miliarde de euro producătorului de electricitate LEAG, pentru închiderea centralelor pe cărbune până în 2038, a anunțat marți Ministerul Economiei de la Berlin.
„Acesta este un pas important, în special pentru oamenii din regiune”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, potrivit unui comunicat de presă transmis de PsNews.
În 2020, guvernul anterior de la Berlin a convenit cu compania de utilități LEAG să renunțe la cărbune până în 2038, în cadrul planurilor ambițioase ale Germaniei de a atinge neutralitatea climatică în 2045. Însă acordul privind despăgubirile necesita aprobarea Comisiei Europene.
„Aproximativ 1,2 miliarde de euro din suma totală este destinată pentru acoperirea costurilor sociale ale renunțării la cărbune și pentru schimbarea destinației exploatărilor miniere de suprafață din regiunea Lusatia”, a precizat Ministerul Economiei.
Restul de circa 550 de milioane de euro reprezintă despăgubiri pentru LEAG, având în vedere pierderile cauzate de închiderea prematură a centralelor pe cărbune. Suma finală va fi ajustată în funcție de evoluțiile de pe piață, prețurile certificatelor de emisii și data exactă la care compania va renunța definitiv la combustibilul fosil, în Germania.
Executivul european și-a exprimat inițial îngrijorări legate de potențiala denaturare a concurenței prin acordarea acestor ajutoare de stat, ceea ce a dus la deschiderea unei investigații în 2021.
Tranziția către energie regenerabilă a stârnit reacții controversate în regiunea minieră Lusatia, unde locuitorii rămân sceptici în privința impactului social, ecologic și provocărilor tehnice implicate de renunțarea la cărbune.