vladimir putin
vladimir putin

Potrivit presei internaționale, Vladimir Putin este nevoit să schimbe tactica în războiul cu Ucraina și trece la o strategie de „protecție a principalelor obiective teritoriale”. Prof. Bogdan Teodorescu, expert în comunicare, a dezvăluit care este, de fapt, mesajul ascuns pe care Rusia l-ar putea transmite atât Ucrainei cât şi Occidentului aplicând acest plan.

Războiul din Ucraina a intrat în cea de-a patra săptămână, iar pierderile suferite de Rusia nu sunt de neglijat.

În momentul izbucnirii războiului din Ucraina, Rusia se confrunta deja cu o criză economică destul de gravă din cauza pandemiei, iar sancțiunile impuse de UE şi SUA au constituit picătura care a umplut paharul.

În acest context, ies la iveală noi tactici pe care Vladimir Putin le-ar putea lua în considerare pentru a limita pierderile, mai ales că până acum trupele ruse nu au putut cuceri Kievul.

Una din tactici a fost dezvăluită de oficialii americani, citați de Wall Street Journal şi face referire la „Planul B” pe care Rusia l-ar putea adopta pentru a pune presiune pe NATO.

Astfel, „Planul B” al Rusiei ar putea cuprinde:

– Atacarea deliberată a civililor, a cartierelor rezidențiale, a clădirilor de afaceri şi chiar adăposturilor

– Scopul este să încurajeze ucrainenii să-şi părăsească casele creând o criză masivă a refugiaților

– Putin speră că refugiații ucraineni din Europa vor crea presiuni sociale şi economice, încât aceste state NATO îl vor presa pe Zelenski să accepte condițiile pe care Rusia le cere pentru a opri războiul.

Publicația notează că interpretarea strategiei lui Putin a fost făcută de oficiali americani cu acces la informații clasificate.

Întrebat despre această nouă abordare şi ce mesaj vrea, de fapt, să transmită Vladimir Putin Ucrainei, dar mai ales Occidentului, prof. Bogdan Teodorescu, expert în comunicare, a precizat:

„Evident este un punct de vedere, nu suntem aici să îl contestăm, dar ne putem gândi şi la altceva. Ne putem gândi la faptul că atacarea civililor şi încălcarea oricăror reguli ai unei civilizații pe timp de război poate să îi demoralizeze foarte tare pe ucraineni care văd că dinspre vest nu vine nimic.

Mesajul poate fi şi acesta: ‘pot să vă fac orice, nimeni, de fapt, nu vă apără.

O să mai pună nişte sancţiuni de care îmi pasă sau nu îmi pasă, o să mai ia două iahturi ale oligarhilor de care îmi pasă sau nu îmi pasă, dar eu vă toc până la loc comanda’.

Astfel, s-ar putea ca mesajul lui Putin să nu fie neapărat în vederarea liderilor occidentali să-l determine pe Zelenski să facă pace, ci în vederea demoralizării directe a ucrainenilor care să îi ceară lui Zelenski să facă pace.

Noi, de fapt, asistăm la o nouă faţă a războiului propus de Vladimir Putin şi la o nouă fază a comunicării propusă de preşedintele rus, dacă ne gândim numai la replica ușor uimitoare pe care am auzit-o ieri referitoare la Mariupol.

Putin le-a cerut ucrainenilor să depună armele acuzând o catastrofă umanitară. Acest lucru ar putea să sune cinic. Oricât ni se pare de ciudat Putin are şi susținători şi în afara Rusiei.

Deci, în momentul de faţă, cred eu, asistăm nu numai la acest plan, dar putem asista şi la un plan de demoralizare acută a ucrainenilor, a armatei ucrainene şi a preşedintelui Zelenski care, aşa cum se remarca în presa occidentală, aşteaptă să vină o cavalerie care, de fapt, nu vine niciodată”, a explicat prof. Bogdan Teodorescu, expert în comunicare la Antena 3.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *