Gheorghe Piperea
Gheorghe Piperea

Avocatul Gheorghe Piperea atrage atenția asupra sumei uriașe care a ajuns în buzunarele celor ce administrează fondurile de pensii din Pilonul II și Pilonul III.

Astfel, Gheorghe Pipera, care va candida la alegerile europarlamentare pe listele formațiunii AUR, susține că că cei șapte administratori ai fondurilor private de pensii au încasat, în total, comisioane în valoare de 1.000.000.000 euro.

„În decurs de 13 ani de când funcționează acest sistem, a fost încasat cu titlu de comision nu mai puțin de un miliard de euro de către cei șapte administratori ai acestor fonduri de pensii.

În decursul timpului, s-a vorbit inclusiv de un comision de succes aplicabil sumei de 30 de miliarde de euro, plus valoarea fondurilor de pensii administrate privat.

Acel comision de succes a fost eliminat, deocamdată, dar încă se mai luptă (administratorii) pentru el”, a spus avocatul Piperea.

Noua controversă vizând fondurile din Pilonul II vine după o serie de scandaluri care au început în această toamnă.

Scandaluri în serie legate de Pilonul II

Astfel, Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România, APAPR, a avertizat, recent, asupra posibilității ca pensiile din Pilonul II să fie impozitate cu 20%, de anul viitor.

APAPR îi reunește pe toți administratorii de fonduri de pensii private precum și băncile depozitare.

„Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) atrage public atenția asupra unei ambiguități legislative în Codul Fiscal, care creează premisele impozitării progresive, începând cu 1 ianuarie 2024, a câștigurilor de capital din fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și III facultativ),

Astfel, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (cum se aplică în prezent și cum se procedează și la pensiile din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină unul cu cote progresive de 15% sau 20%, aplicabil câștigurilor de capital.

APAPR afirmă că aplicarea acestor prevederi ar fi în mod nedrept penalizatoare pentru participanții la fondurile de pensii private și pentru beneficiarii plăților”, a comunicat organizația citată, la finele lunii trecute.

Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu are nimeni nicio intenție ascunsă legată de Pilonul II de pensii” și i-a cerut ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, „să propună soluția pe care o consideră necesară pentru a clarifica textele din Codul Fiscal” care au dat naștere la speculații.

Guvernul a vrut să-i ducă în sistemul public de pensii pe contributorii la Pilonul II care nu dau cu subsemnatul

În septembrie, când Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe pachetul măsurilor fiscale – devenit cunoscut la nivel popular drept Ordonanța sărăciei – s-a declanșat un alt scandal legat de Pilonul II.

Pachetul fiscal prevedea ca persoanele au aderat până la 1 ianuarie 2024 la un fond de pensii să poată opta, individual și în scris, până la 31 martie 2024, pentru a rămâne participanți la fondul unde figurează în evidențe.

În caz contrar, contributorii la Pilonul II urmau să rămână asigurați în sistemul public.

La momentul respectiv, liberalii i-au acuzat pe cei de la PSD că au pregătit naționalizarea Pilonului II.

În cele din urmă, prevederea respectivă a fost eliminată din textul legii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *