Un set de sancțiuni a fost elaborat de puterile occidentale împotriva Rusiei, după ce președintele Putin a recunoscut independența celor două republici separatiste din Ucraina și a ordonat trupelor să mențină pacea în regiunea Donbas.
Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie, Australia, Canada și Japonia au anunțat sancțiuni care vizează băncile și elitele, în timp ce Germania a oprit un proiectul Nord Stream, într-una dintre cele mai grave crize de securitate din Europa din ultimele decenii, scrie Reuters.
Imaginile din satelit din ultimele 24 de ore arată câteva noi desfășurări de trupe și echipamente în vestul Rusiei și peste 100 de vehicule pe un mic aerodrom din sudul Belarusului, care se învecinează cu Ucraina, potrivit companiei americane Maxar. La granițele Ucrainei sunt 150.000 de soldați ruși, arată agențiile de presă internaționale, citate de B1TV.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian au anulat marți întâlnirile programate separat cu omologul rus Serghei Lavrov, deoarece săptămânile de discuții diplomatice nu au reușit să pună capăt crizei.
Planurile anunțate de Biden pentru a susține Estonia, Letonia și Lituania includ trimiterea a 800 de soldați de infanterie și până la opt avioane de luptă F-35 în locații de-a lungul flancului estic al NATO, a spus un oficial american. Nu reprezintă forțe suplimentare, ci este o redistribuire, a precizat acesta.
Putin a spus că este întotdeauna deschis să găsească soluții diplomatice, dar că „interesele Rusiei și securitatea cetățenilor noștri sunt necondiționate pentru noi”.
Moscova solicită garanții de securitate, inclusiv o promisiune că Ucraina nu se va alătura niciodată NATO, în timp ce Statele Unite și aliații săi îi oferă lui Putin măsuri de consolidare a încrederii și controlul armelor pentru a dezamorsa impasul.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins amenințarea cu sancțiuni. „Colegii noștri europeni, americani, britanici nu se vor opri și nu se vor calma până când nu își vor epuiza toate posibilitățile pentru așa-zisa pedeapsă a Rusiei”, a spus el.
Set de sancțiuni împotriva Rusiei. Poate că cea mai importantă măsură anunțată marți, este că Germania a oprit conducta Nord Stream 2, proiect de 11 miliarde de dolari deținută de gigantul de stat rus al gazelor Gazprom, o mișcare care ar putea crește prețul gazului în Europa.
Conducta a fost construită pentru a reduce presiunea asupra consumatorilor europeni care se confruntă cu prețuri record la energie, dar criticii, inclusiv Statele Unite, au susținut de mult că ar crește dependența energetică a Europei de Rusia. Proiectul mai avea nevoie de aprobarea Germaniei.
Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat că prețurile gazelor în Europa ar putea crește pe termen scurt. Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei și acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a sugerat că prețurile s-ar putea dubla.
„Bine ați venit în noua lume în care europenii vor trebui să plătească în curând 2.000 de euro per mia de metri cubi!” a scris el pe Twitter.
Leave a comment