Într-o mișcare controversată, Ungaria a decis să blocheze un ajutor financiar semnificativ destinat Ucrainei. Ministrul ungar de finanțe, Mihaly Varga, a anunțat pe 8 octombrie că Ungaria se opune modificărilor necesare în regimul de sancțiuni al UE pentru a permite acordarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari Ucrainei.
Acest împrumut, agreat în principiu de Grupul celor 7 (G7) în iunie, urma să fie finanțat din profiturile generate de activele rusești înghețate.
Explicând poziția țării sale, Varga a declarat: „Credem că această problemă, prelungirea sancțiunilor rusești, ar trebui decisă după alegerile din SUA. Trebuie să vedem în ce direcție se îndreaptă viitoarea administrație americană cu această problemă.” Ministrul ungar a făcut referire la alegerile prezidențiale americane programate pentru 5 noiembrie 2024, sugerând că rezultatul acestora ar putea influența politica SUA față de Ucraina, transmite B1TV.
Decizia Ungariei vine în contextul în care Washingtonul solicită UE să modifice regulile de reînnoire a sancțiunilor împotriva Rusiei, de la fiecare șase luni la o dată la trei ani. Această modificare este văzută ca o condiție pentru ca SUA să contribuie cu aproximativ 20 de miliarde de dolari la împrumutul G7.
Varga a menționat că „cei doi candidați la președinție — Donald Trump și Kamala Harris, au opinii diferite cu privire la modul de a sprijini Ucraina în viitor”, sugerând că europenii ar trebui să aștepte rezultatele alegerilor americane înainte de a lua decizii majore privind sprijinul pentru Ucraina.
Țările occidentale au înghețat 300 de miliarde de dolari în active rusești, iar Rusia poate accesa doar veniturile anuale generate de aceste fonduri, aproximativ 3,2 miliarde de dolari. Marea majoritate a activelor sunt înghețate în țările europene.