Ungaria pierde un miliard de euro din fondurile UE din cauza reformelor „antidemocratice” ale guvernului Viktor Orbán

Comisia Europeană a decis să taie un miliard de euro din finanțările acordate Ungariei, ca urmare a modificărilor legislative considerate antidemocratice, promovate de guvernul condus de Viktor Orbán.

Potrivit POLITICO, fondurile vizează în special regiunile mai sărace și programele economice post-COVID, iar această sancțiune vine în contextul unor reforme criticate pentru încălcarea principiilor statului de drept.

Ungaria trebuie să implementeze până la sfârșitul anului 17 măsuri pentru a convinge Comisia Europeană să deblocheze finanțarea. Reformele vizate includ modificări legislative anticorupție și măsuri împotriva conflictelor de interese. Comisarul pentru buget, Piotr Serafin, a declarat că măsurile luate până acum „nu sunt tocmai ceea ce speram” după discuții recente cu János Bóka, ministrul ungar pentru afaceri europene, transmite B1TV.

Consecințele financiare pentru Ungaria

Dacă măsurile necesare nu sunt implementate și aprobate de Comisie, Ungaria riscă să piardă definitiv peste un miliard de euro din fondurile regionale alocate pentru bugetul din 2022.

Sunt mulți bani pentru orice țară, dar mai ales pentru Ungaria”, a declarat un diplomat european sub protecția anonimatului.

Această pierdere vine într-un moment critic pentru guvernul Orbán, care se confruntă cu o creștere economică sub media UE și un deficit public de 5,4% din PIB, unul dintre cele mai mari din Uniune.

Presiunea politică asupra lui Orbán

Decizia Comisiei afectează poziția politică a lui Viktor Orbán, aflat la finalul mandatului de șase luni ca șef al președinției rotative a Consiliului UE. În plus, partidul său a fost depășit în sondaje de un grup conservator condus de Péter Magyar, care a promis deblocarea fondurilor UE dacă va câștiga alegerile din 2026.

Separat, Ungaria ar putea accesa alte fonduri, cum ar fi cele destinate programului Erasmus, după ce guvernul a acceptat să elimine personalitățile politice din organismele care supraveghează universitățile. Totuși, Comisia a subliniat că această concesie nu influențează deciziile legate de fondurile majore, precum cele de coeziune sau de redresare economică post-pandemie.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Tăierile lui Bolojan, oficiale. Măsurile anunțate public de premier

Premierul Ilie Bolojan a prezentat miercuri, într-o conferință de...

Schimbări majore în conducerea companiilor de stat. Ce le-a promis Radu Miruță șefilor de companii cu contracte „beton”

Ministrul Economiei, Radu Miruță, a dezvăluit că mulți directori...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine