Vaccinarea elevilor și a profesorilor este necesar a se realiza până la toamnă, la începerea noului an școlar, crede medicul Radu Țincu. Aceasta este o condiție pentru imunizarea colectivă, consideră medicul de terapie intensivă.
Autorizarea vaccinului Pfizer în Europa inclusiv pentru categoria de vârstă 12 – 15 ani demonstrează că serul este sigur și eficient, consideră medicul. Radu Țincu s-a arătat convins că în perioada următoare și alte vaccinuri vor putea fi administrate copiilor de această vârstă.
Vaccinarea elevilor și a profesorilor. Întrebat cât de important este acest pas, vaccinarea copiilor, medicul a răspuns: „Acest pas e important din două perspective – în primul rând pentru că știm că persoanele tinere reprezintă o cale de transmitere a virusului în comunitate, și iată că nu puteau să se vaccineze decât tinerii peste 16 ani, și în al doilea rând, această aprobare ne arată că în tot acest an autoritățile științifice au făcut progrese în realizarea studiilor pentru acestă categorie de vârstă, mergând pe un profi de siguranță foarte bun. Autorizarea vaccinului ne arată încă o dată, fără dubiu, că studiile prezente și efectuate până în prezent arată un profil de siguranță și de eficiență foarte bun. Nimeni nu și-ar fi permis sau asumat aprobarea vaccinului pentru această categorie de vârstă decât dacă toate studiile demonstrau această siguranță și eficiență” a declarat Radu Țincu la B1TV.
Medicul a precizat apoi că schema de vaccinare e aceeași ca la adulți. Minorii trebuie să fie însoțiți de părinți sau de tutorele legal pentru a semna acordul informat.
Întrebat dacă vaccinul va fi administrat cu prioritate copiilor cu afecțiuni cronice, Radu Țincu a răspuns: „Da, va fi o prioritizare, dar sunt absolut convins că acum în România avem una dintre cele mai permisive campanii de vaccinare, avem un număr record de centre și un număr mare de doze. Chiar săptămâna trecută România a primit peste un milion de doze. Asta sigur ne va permite imunizarea și sunt convins că nu vor exista niciun fel de sincope pentru cei care-și doresc să primească vaccinul Pfizer”.
Copiii pot fi programați pe plaforma online și pot merge, împreună cu părinții, la orice centru de vaccinare.
Radu Țincu a mai afirmat că în perioada următoare copiii între 12 și 15 ani vor avea prioritate la vaccinare deoarece „avem nevoie de o imunizare colectivă până în toamnă când reîncep școlile, atât a elevilor cât și a personalului didactic, așa încât să evităm apariția unor focare în instituțiile școlare”.
Țincu s-a arătat convins că și alte vaccinuri anti-COVID-19 vor fi autorizate pentru adolescenți. Moderna, de exemplu, are studii în fază finală pentru aprobarea vaccinului său pentru categoria de vârstă 12 – 18 ani. Iar în toamnă, cel mai probabil, vaccinul Pfizer va fi autorizat și pentru grupa de vârstă 2 – 12 ani.
Tot luni, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a explicat procedurile ce urmează pentru ca vaccinul Pfizer să fie administrat în România și copiilor între 12 și 15 ani.
Întrebat dacă am putea să ne așteptăm în curând la autorizarea serului anticoronavirus și pentru grupele mai mici de vârstă, Gheorghiță a răspuns: „Puțin probabil, dar se lucrează, se evaluează aceleași date de siguranță și de eficacitate și pentru grupa de vârstă de sub 11 ani, însă foarte probabil că rezultatele studiilor vor apărea spre sfârșit de an, autorizațiile putând fi date la sfârșitul anului sau începutul anului viitor”.