Vaccinarea este obligatorie în Italia începând de miercuri pentru întreg personalul din școlile, poliția, armata și serviciile de urgență ale Italiei trebuie să fie vaccinați împotriva COVID-19. Amenzile merg până la 1500 de euro.
Obligativitatea vaccinării a fost anunțată în noiembrie și a intrat oficial în vigoare din 15 decembrie 2021. În luna aprilie, autoritățile italiene au introdus vaccinarea obligatorie pentru personalul sistemului sanitar, însă pe 26 noiembrie au emis un decret care a extins această obligativitate către mai multe categorii profesionale, printre care cadrele didactice, personalul militar, polițiștii și angajații serviciilor italiene de urgență, potrivit publicației The Local, citată de B1TV.
Vaccinarea este obligatorie atât pentru profesorii sistemului național de educație, cât și pentru cei din rețeaua privată de învățământ. Chiar și managerii școlilor trebuie să fie vaccinați împotriva COVID-19, conform circularei publicate pe 2 decembrie de Ministerul italian de interne.
De asemenea, trebuie să fie vaccinat cu schemă completă întreg personalul din zona de apărare și securitate, din serviciile de urgență, din comunitatea de justiție. Vaccinarea este o cerință inclusiv pentru ofițerii de informații și pentru gardienii din sistemul penitenciar.
Oricine face parte din aceste categorii și refuză să se vaccineze se va confrunta cu sancțiuni și riscă inclusiv o suspendare fără plată.
În plus, ofițerii de poliție care nu vor să se vaccineze vor preda insigna și vor fi suspendați.
Managerii sunt cei care trebuie să se asigure că angajații lor respectă obligativitatea vaccinării. Pentru persoanele care nu pot face dovada vaccinării sau nu pot prezenta un certificat care să justifice de ce nu este necesară injecția sau de ce a fost ea amânată, va exista „o suspendare imediată a dreptului la muncă, fără consecințe disciplinare și cu prezervarea relației contractuale”.
Vaccinarea este obligatorie în Italia. Amenzile pentru nerespectarea regulilor sunt cuprinse între 600 și 1.500 de euro. Managerii care nu efectuează controalele impuse de lege riscă sancțiuni cuprinse între 400 și 1.000 de euro, potrivit cotidianului italian Corriere della Serra.
Obligativitatea vaccinării acoperă întreg ciclul de vaccinare, inclusiv doza booster.
Eligibilitatea dozei booster începe la cinci luni de la efectuarea ultimei doze și trebuie administrată „în decursul perioadei de valabilitate a certificatelor verzi COVID-19”, adică practic la nouă luni de la ultima doză.
Începând de la 1 decembrie, doza booster a devenit disponibilă în Italia pentru toate persoanele cu vârste de 18 ani sau mai mari.
Între timp, autoritățile italiene au introdus noi reguli și pentru intrarea în țară. Astfel, persoanele care sosesc în Italia din alte state UE vor fi nevoite să prezinte un test negativ.
Leave a comment