Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție dacă toate celelalte măsuri de convingere au eșuat, a transmis un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății. Reprezentanții OMS au făcut precizări despre strategiile adoptate în lupta cu coronavirusul, în condițiile în care a crescut numărul îmbolnăvirilor în rândul copiilor.
Europa se luptă cu o creștere acerbă a pandemiei, OMS înregistrând 120.000 de decese corelate cu virusul Sars-Cov-2 din 23 noiembrie, și a avertizat că până în martie 2022 numărul de decese va ajunge la 500.000.
Directorul regional al OMS, Hans Kluge, a spus că vaccinarea obligatorie ar trebui să fie „o ultimă soluție absolută și aplicabilă numai atunci când toate celelalte opțiuni fezabile de îmbunătățire a absorbției vaccinării au fost epuizate”, transmite B1TV.
OMS a remarcat, de asemenea, că numărul cazurilor a crescut „la toate grupele de vârstă, cele mai mari rate de infectare fiind observate în prezent în grupa de vârstă între cinci și 14 ani”.
„Nu este neobișnuit astăzi să vedem o incidență de două până la trei ori mai mare în rândul copiilor mici decât în populația medie”, a declarat Kluge într-o conferință de presă.
Ventilația îmbunătățită și utilizarea măștilor ar trebui să fie un standard în toate școlile primare, ca parte a unui mediu de învățare sigur, evitând în același timp închiderea școlilor și învățarea la distanță, a spus directorul regional.
Organizația și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la creșterea cazurilor cu varianta Omicron recent descoperită a virusului, dar a subliniat că lupta ar trebui să se concentreze în continuare pe varianta Delta dominantă în prezent.
Recent, tot mai multe țări au declarat că vaccinarea va deveni obligatorie. În Polonia, vaccinarea va deveni obligatorie pentru muncitorii din anumite sectoare publice, iar în Austria, vaccinarea va deveni obligatorie de la 1 februarie.