Vicepremierul Dragoș Anastasiu a admis în fața instanței că a plătit mită timp de opt ani unei foste inspectoare ANAF, descriind aceste plăți ca o „formă de protecție” pentru una dintre firmele sale.
Cazul, finalizat în 2023 cu condamnarea definitivă a funcționarei corupte, scoate la iveală un sistem elaborat de corupție care a costat compania vicepremierului peste 150.000 de euro, transmite B1TV.
Justificarea șantajului
Dragoș Anastasiu a recunoscut mituirea angajatei ANAF atât în fața procurorilor DNA, cât și a judecătorilor, însă nici el, nici angajații săi nu au fost puși sub acuzare pentru că partenerul său de afaceri a depus denunțul la DNA. Vicepremierul a invocat șantajul ca motiv pentru acceptarea acestui aranjament corupt.
În declarațiile sale, Anastasiu a explicat că a fost nevoit să accepte să mituiască funcționarul ANAF, pentru că în caz contrar compania sa risca să fie închisă, iar angajații „să rămână pe drumuri”. Mai mult, vicepremierul a precizat că funcționarul ANAF care a inițiat controalele amenințase un director din companie că „îi va băga patronul în pușcărie”.
Geneza schemei de corupție
Ancheta DNA a început în februarie 2018, când unul dintre partenerii de afaceri a lui Dragoș Anastasiu, Cristian Băciucu, a depus un denunț la DNA, reclamând faptele de corupție ale unui inspector ANAF. Denunțătorul a relatat anchetatorilor cum a ajuns compania deținută de Anastasiu, Touring Europabus Romania să plătească „taxă de protecție” unui funcționar ANAF pentru a nu avea probleme.
Potrivit denunțătorului, în anul 2009, Touring Europabus Romania a fost vizată de un control ANAF, determinat de o solicitare de rambursare de TVA. În urma verificărilor au fost constatate o serie de nereguli în statele de plată ale salariaților, iar unul dintre membrii echipei de control i-a avertizat că se vor alege cu plângere penală și „închiderea societății”.
Angela Burlacu, consilier principal în cadrul Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF, a fost cea care a oferit soluția de „optimizare” pentru compania lui Anastasiu. Aceasta i-a asigurat pe directorii din companie că are trecere la șeful ei, Cătălin Cojocaru, care la acea vreme era director general adjunct al Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.
Consultanța fictivă și sistemul de plăți
Dragoș Anastasiu a declarat la audieri că funcționara ANAF i-a solicitat să încheie un contract de consultanță cu o societate deținută de fiii ei „pentru a regla disfuncționalitățile”. Burlacu l-a asigurat pe Anastasiu că în acest fel se va încheia repede controlul şi rambursarea TVA se va produce rapid.
Vicepremierul a mărturisit judecătorilor că „a perceput această propunere ca pe un fel de şantaj, dar şi ca fiind o formă de protecţie în relaţia cu ANAF, spunându-i-se că totul va fi bine”. În schimbul contractului încheiat cu firma familiei inspectorului ANAF, compania lui Anastasiu a plătit o prestație lunară de 2.000 de euro, fără să primească nicio consultanță în schimb. Serviciile au fost fictive, după cum au recunoscut Anastasiu și angajații săi la audieri.
Vacanțe de lux în Europa și Asia
Pe lângă remunerația lunară de 2.000 de euro, funcționara ANAF a solicitat și a beneficiat de zeci de vacanțe din partea companiei lui Anastasiu. Serviciile turistice oferite pe parcursul celor opt ani erau mascate tot sub forma unor relații comerciale. Burlacu solicita vacanțe în locații de lux din Europa și Asia, atât pentru ea, cât și pentru persoane din anturajul său, serviciile turistice, oferite cu titlu de mită, fiind pentru grupuri întregi și de câte 12 persoane.
Peste 150.000 de euro, mai exact 784.136,82 lei, este suma pe care compania lui Dragoș Anastasiu a plătit-o vreme de opt ani inspectoarei ANAF pentru protecție, potrivit documentelor instanței. Suma cuprinde atât banii plătiți lunar pentru consultanța fictivă, cât și pentru serviciile turistice.
Mărturia presiunilor exercitate
Un director din cadrul companiei lui Anastasiu, Roxana Stan, a relatat în instanță despre presiunile funcționarei ANAF. Conform hotărârii instanței, „Inculpata Burlacu le-a spus că sunt inconştienţi şi că nu îşi dau seama cât de gravă este situaţia, spunându-le inclusiv că îl bagă pe patron la puşcărie. Inculpata i-a spus că este vorba de un caz penal”.
Pe 22 iunie 2023, Angela Burlacu a fost condamnată definitiv de Curtea de Apel București la 5 ani și 2 luni închisoare cu executare pentru luare de mită și trafic de influență. În cazul fiului ei, judecătorii au încetat procesul penal pentru că a intervenit prescripția.
În cazul lui Anastasiu și a angajaților acestuia, procurorii au aplicat o clauză de nepedepsire pentru că au denunțat faptele de corupție chiar și după 8 ani.
În instanță, inspectoarea ANAF a negat acuzațiile, susținând că de fapt banii și serviciile turistice oferite de compania lui Anastasiu reprezentau un ajutor pentru fiul ei bolnav. Anastasiu a infirmat situația, declarând în instanță că societățile sale obișnuiau să facă acte de caritate, însă de fiecare dată erau încheiate contracte de sponsorizare, nicidecum de prestări servicii.