Vicepreședintele ANRE crede că românii beneficiază de tarife avantajoase la energia electrică, garantate de stat. Zoltan Nagy-Bege atrage însă atenția că menținerea unor prețuri mici va duce la amânarea investițiilor necesare în sectorul energetic.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), a declarat că țara noastră are o legislaţie destul de avantajoasă pentru consumator şi preţurile sunt plafonate la niveluri destul de mici. Sectorul energetic e într-o schimbare tehnologică tot mai rapidă, iar legiuitorii trebuie să înțeleagă acest lucru și să ia decizii în consecință, a mai spus vicepreședintele ANRE, care a sugerat că prețurile prea mici menținute de guvern stau în calea dezvoltării.

Eficienţa energetică va avea un rol foarte important pentru că, până la urmă, depăşeşti criza prin măsuri în două direcţii: creşti producţia şi scazi consumul. Avem o legislaţie destul de avantajoasă din punct de vedere al consumatorului şi preţurile sunt plafonate la nişte niveluri, mai ales la energie electrică, destul de mici.

Cât timp preţurile vor rămâne la acest nivel, probabil că măsurile şi investiţiile în eficienţă energetică nu vor fi stimulate, potenţialul va fi limitat”, a declarat vicepreședintele ANRE, citat de B1TV.

Acesta a mai declarat că sectorul energetic e într-o schimbare tehnologică tot mai rapidă, iar legislația trebuie să reflecte acest lucru.

Cu cât înţelegem noi mai bine nevoia de schimbare şi ce legislaţie cer aceste noi tehnologii, cu atât mai repede şi mai uşor vom avea baza legală pentru a integra aceste noi tehnologii. Şi aici, în primul rând, mă refer la acele măsuri care au scopul de a flexibiliza sistemul energetic şi reţelele, în primul rând”, a adăugat Zoltan Nagy-Bege.

El a explicat apoi că România va avea nevoie de investiţii în reţele, pentru a integra acele noi capacităţi de producţie de energie regenerabilă. Pentru acestea, avem deja 1,4 miliarde de euro alocaţi din Fondul de modernizare. „Pe lângă aceste granturi, ne aşteptăm şi la investiţii din finanţări proprii ale distribuitorilor şi ale transportatorului”, a mai spus vicepreședintele ANRE.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *