Anunţul OPEC privind scăderea producţiei de petrol declanşează un nou val de scumpiri a produselor şi serviciilor, odată crescut preţul barilului.
Preţul petrolului a crescut după ce OPEC a redus producţia cu peste 1 milion de barili pe zi. Decizia survine pe fondul temerilor legate de o încetinire economică la nivel mondial.
Deşi reprezintă mai puţin de 5% din producţia totală la nivel mondial, şi Rusia a anunţat o diminuare la producţia zilnică. Reducerea va duce la creşterea preţului acestuia, implicit a produselor derivate. Vorbim despre carburanţi.
Analistul financiar Adrian Negrescu a explicat, la Antena 3 CNN, care sunt efectele economice pe care le vor resimți românii, în acest context.
„Spuneam că, în preajma sărbătorilor de Paște, și la pompă, în România, s-ar putea să vedem o creștere de prețuri, care, iată, devine aproape sigură, în condițiile în care petrolul se duce spre 85 de dolari pe baril.
Și mă uitam acum, în piață, la niște estimări care merg către 100 de dolari pe baril, dacă nu vor există niște negocieri între OPEC, OPEC Plus și ceilalți producători.
Mai simplu spus, ne așteaptă scumpiri la pompă. Din păcate, acest lucru va duce la creșteri de prețuri pentru tot ceea ce înseamnă produse alimentare, nealimentare, servicii.”, a precizat Adrian Negrescu, la Antena 3 CNN.