Putin este Satana, consideră reprezentanții elitei ruse, într-o convorbire

La Haga se deschide luni, 3 iulie, un birou internaţional de anchetă însărcinat cu investigarea invaziei ruse în Ucraina.

Presa occidentală scrie că aceasta este prima etapă către eventuala creare a unui tribunal menit să îi judece pe liderii ruşi.

Pentru Vladimir Putin, amenințarea cu un „Nürnberg” devine tot mai reală.

Cine face parte din ICPA

Centrul internaţional pentru urmărirea în justiţie a infracţiunii de agresiune contra Ucrainei (ICPA) reuneşte procurori de la Kiev, din Uniunea Europeană şi SUA şi de la Curtea Penală Internaţională (CPI).

Această formă a procuraturii are misiunea de a strânge probe şi de a ancheta ȘI este considerată ca o primă etapă înaintea creării unui tribunal special pentru a judeca cele mai înalte oficialităţi ruse considerate responsabile de declanşarea războiului din Ucraina.

În cadrul inaugurării ICPA va fi organizată o conferinţă de presă la sediul de la Haga al Eurojust, agenţia judiciară a Uniunii Europene. La această conferinţă de presă iau parte procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, procurorul CPI, Karim Khan, procurorul general-adjunct al SUA, Kenneth Polite, şi comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, a informat Eurojust.

În ultimele luni, cererile de creare a unui tribunal special dedicat războiului din Ucraina s-au multiplicat, în contextul în care CPI nu are competenţe pentru judecarea crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii comise în Ucraina.

În luna martie, Curtea Penală Internațională, care are sediul tot la Haga, a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupusa deportare de copii ucraineni.

Ucraina a exercitat constant presiuni pentru crearea unui tribunal special după descoperirea a sute de cadavre în urma retragerii, în aprilie 2022, a trupelor ruse din oraşul ucrainean Bucea, situat în apropiere de Kiev.

Sprijinul internaţional pentru acest demers a sporit, iar în luna februarie Comisia Europeană a anunţat crearea ICPA. Bruxellesul a transmis că acest centru are drept „ultim obiectiv aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili pentru invadarea Ucrainei”.

Chestiunea complexă a funcţionării unui astfel de tribunal rămâne în suspensie. Ucraina este favorabilă obţinerii unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU, dar mai mulţi susţinători occidentali ai Kievului se tem că această iniţiativă nu dispune de sprijin internaţional şi pledează pentru un tribunal hibrid compus din judecători ucraineni şi de alte naţionalităţi.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *