Preşedintele rus Vladimir Putin şi prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman au avut joi o discuţie telefonică, în care au remarcat „cu satisfacție” că țările producătoare de petrol din grupul OPEC+ „își îndeplinesc în mod constant obligațiile”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

OPEC+ reuneşte Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu un grup de alţi producători, condus de Rusia.

„Situația actuală de pe piața mondială a petrolului a fost discutată pe larg. A fost subliniată importanța continuării coordonării în cadrul OPEC+. S-a remarcat cu satisfacție faptul că țările participante la acest format își îndeplinesc în mod constant obligațiile pentru a menține echilibrul și stabilitatea necesare pe piața mondială a energiei”, arată comunicatul Kremlinului.

Discuţia a avut loc la şase zile după ce preşedintele american Joe Biden – care caută modalități de a scădea prețul petrolului – s-a întâlnit în Arabia Saudită cu moștenitorul saudit, de la care a obținut promisiunea că țara sa își va crește capacitatea de extracție cu un milion de barili pe zi.

De ce SUA și Rusia curtează Arabia Saudită

Regatul saudit este important atât pentru Washington, cât şi pentru Moscova, într-o perioadă în care războiul Rusiei în Ucraina produce turbulenţe pe pieţele energetice globale. Rusia – de unde multe țări occidentale nu mai importă petrol –  este direct interesată ca producția de țiței să nu fie mărită, pentru ca prețul „aurului negru” să se mențină ridicat.

Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin și Mohammed bin Salman au mai discutat despre extinderea relaţiilor comerciale şi economice şi au făcut „schimb de opinii” cu privire la situaţia din Siria.

„S-a convenit să se continue contactele la diferite niveluri”, se mai spune în comunicatul Kremlinului.

Liderul de la Casa Albă a mers la sfârșitul săptămânii trecute în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu mai mulţi şefi de stat şi responsabili din regiune, în primul rând cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, zis şi MBS, despre care CIA consideră că este principalul responsabil pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Această întâlnire i-a adus critici preşedintelui SUA, care în campania electorală calificase Arabia Saudită drept un stat „paria”. Dar interesele geostrategice şi economice ale Washingtonului în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei au determinat SUA să-și intensifice dialogul cu Arabia Saudită, ţară care este cel mai mare exportator de petrol şi care a respins cererile SUA, ale Marii Britanii şi Uniunii Europene de a-şi creşte producţia în vederea temperării creşterii preţului petrolului.

OPEC+, așteptată să ia decizii peste două săptămâni

După întâlnirea dintre MBS și Joe Biden, Arabia Saudită şi-a manifestat disponibilitatea de a-şi creşte capacitatea de extracţie a petrolului cu un milion de barili pe zi, deși aceasta nu va însemna în mod necesar o creştere similară a producţiei. Promisiunea de creştere a acestei capacităţi, de la 12 la 13 milioane de barili pe zi, a fost făcută de însuși Mohammed bin Salman. Dar el a avertizat totodată că Arabia Saudită nu-şi va putea spori capacitatea de extracţie a petrolului dincolo de acest prag.

Pe de altă parte, ministrul de externe saudit, Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat la o conferinţă de presă ulterioară întâlnirii lui Biden cu liderii statelor arabe din regiune că la această reuniune nu s-a discutat despre petrol, adăugând că statele OPEC+ (grup din care face parte şi Rusia) vor continua să evalueze condiţiile pieţei şi să ia deciziile necesare.

Grupul OPEC+ va decide la reuniunea sa din 3 august o eventuală sporire a producţiei de petrol care să ajute SUA să-şi tempereze creşterea inflaţiei. Preşedintele SUA declarase că rezultatele vizitei sale în Arabia Saudită se vor vedea „în câteva săptămâni”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *