Vladimir Putin a deschis din nou subiectul războiului nuclear, luni, spunând despre acesta „că nu poate fi câștigat de nimeni” și că un astfel de conflict nu ar trebui să înceapă niciodată, relatează Reuters.

Vladimir Putin a făcut comentariul într-o scrisoare adresată participanților la o conferință pe non-proliferarea nucleară, la peste cinci luni de când a pornit războiul sângeros din Ucraina.

„Spunem că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că el nu ar trebui să fie niciodată dezlănțuit. Suntem pentru o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității internaționale”, a spus Putin.

Îngrijorările la nivel internațional cu privire la riscurile crescând ale unui război nuclear s-au accentuat după ce Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie. Într-un discurs la acel moment, Putin a făcut referire la arsenalul nuclear al Rusiei și a amenințat lumea să nu se implice în războiul sângeros pe care-l duce împotriva Ucrainei.

„Oricine încearcă să ne pună bețe-n roate ar trebui să știe că răspunsul Rusiei va fi imediat și va duce la consecințe pe care nu le-ați mai văzut până acum în istorie”, spunea, atunci, dictatorul rus Vladimir Putin.

Câteva zile mai târziu, forțele nucleare ale Rusiei au fost puse în alertă ridicată.

Războiul din Ucraina a accentuat tensiunile geopolitice la niveluri nemaivăzute după Războiul Rece, mai ales după Criza Rachetelor din Cuba (1962).

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spunea, în martie: „Posibilitatea conflictului nuclear, odinioară de neconceput, există din nou, acum”.

Politicieni și din Rusia și din SUA au vorbit public în mod repetat despre riscurile declanșării unui Al Treilea Război Mondial. Directorul CIA, William Burns, spunea în aprilie, că având în vedere eșecul Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, „nimeni nu poate să nesocotească amenințarea folosirii unor arme nucleare tactice”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *