Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat intenția Kievului de a discuta cu NATO despre formarea unei coaliții de țări care să ajute la interceptarea rachetelor rusești deasupra teritoriului Ucrainei. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă desfășurate duminică, 4 august.
Zelenski a subliniat importanța colaborării cu țările vecine membre NATO, în special România și Polonia, pentru a contracara amenințările aeriene rusești. „Trebuie să lucrăm la posibilitatea tehnică de a utiliza avioane de luptă din țările vecine împotriva rachetelor rusești care lovesc Ucraina în direcția vecinilor noștri. În primul rând, țările din alianță,” a afirmat liderul ucrainean.
Propunerea vine în contextul în care atât Polonia, cât și România au raportat incidente în care rachete sau drone rusești au pătruns în spațiul lor aerian. Un expert în securitate regională comentează: „Varșovia și Bucureștiul au ridicat în repetate rânduri avioane de vânătoare pentru a-și proteja spațiul aerian în timp ce forțele ruse lansau atacuri aeriene de amploare asupra Ucrainei, însă aeronavele nu au fost niciodată folosite pentru a distruge aceste ținte”, transmite B1TV.
Zelenski recunoaște complexitatea unei astfel de inițiative, descriind-o drept „o responsabilitate foarte mare” pentru partenerii NATO. Cu toate acestea, el și-a exprimat dorința de a analiza această opțiune prin intermediul Consiliului NATO-Ucraina.
Propunerea Ucrainei a generat reacții diverse în cadrul alianței. Ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, a indicat că Varșovia ia în considerare ideea, în timp ce alți membri NATO s-au arătat reticenți. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că o astfel de acțiune este „în afara oricărei discuții”, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că ar putea atrage alianța în conflict direct.
În ciuda zvonurilor recente privind interceptarea unor drone rusești de către România, autoritățile de la București au negat aceste informații.