Un afacerist despre care s-a speculat în trecut că l-ar putea trimite la închisoare pe Emil Boc a fost desemnat câștigător al unei licitații de 66 de milioane de euro. Banii vor fi plătiți de Compania Națională de Investiții pentru o sală politvalentă gigantică în Brașov.
Se va construi o sală multifuncțională pentru organizarea de evenimentelor sportive în sală, concerte, congrese şi alte evenimente culturale, pe amplasamentul fostului stadion municipal, în zona de nord a municipiului Braşov. Proiectul presupune realizarea a două săli, o sală de sport și o sală de antrenament. Sala polivalentă va avea o capacitate de 11.233 de locuri.
Tot în cadrul acestui proiect se vor realiza și: spaţii administrative şi spaţiile tehnice aferente, o parcare subterană cu o capacitate de 74 de locuri şi o parcare supraterană cu o capacitate de 10 locuri, spaţii pentru conferinţe şi o sală de pregătire pentru presă, un restaurant şi spaţii destinate publicului, o zonă de promenadă, care va beneficia şi de o scenă în aer liber şi gradene, dar și anexe sportive şi sociale precum: vestiare, săli de recuperare, grupuri sanitare, sală de forţă, cabinete medicale. Construcţia sălii polivalente va permite desfăşurarea următoarelor sporturi: tenis de câmp, tenis de masă, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, floorball (hochei pe podea), box, atletism uşor, gimnastică, tir sportiv, haltere, scrimă, karate, judo, aikido şi alte sporturi posibile datorită modularităţii şi mobilităţii suprafeţei de joc şi a spaţiilor anexe.
Afacerist controversat în spatele firmei câștigătoare
Contractul a fost atribuit asocierii dintre companiile: MIS Grup, Energosteel Art și Electrogrup. MIS Grup este o firmă cu sediul în județul Bistrița-Năsăud, administrată de Emil Iugan. În 2021, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 126,2 milioane de lei și un profit de 9,2 milioane de lei. Firma are 183 de angajați. Energosteel Art este o firmă din Brașov. În 2021, comapnia a înregistrat o cifră de afaceri de 57,8 milioane de lei și un profit de 5,9 milioane de lei. La momentul actual, compania are 91 de angajați.
Electrogrup este o companie din Cluj-Napoca. În 2021, a înregistrat o cifră de afaceri de 273 de milioane de lei și un profit de 15,2 milioane de lei. La momentul actual firma are 356 de angajați. Administratorul companiei s-a aflat într-un mare scandal după ce s-a descoperit faptul că un comisar din cadrul DNA Cluj, a fost cercetat pentru că ar fi „scurs” informații din dosarul „Apostu-Stoia” de care ar fi beneficiat cei învinuiți. Comisarul, Florin Tudor se afla în relații de prietenie cu omul de afaceri Simion Mureșan, patronul societății Electrogrup, menționat în dosarul de luare de mită în care era cercetat Sorin Apostu și Călin Stoia. Relația lui Florin Todor cu Simion Mureșan a fost întarită de faptul că, soția comisarului, care a lucrat la DNA Cluj ca economist, a fost angajată la SC Electrogrup SRL, ca director de resurse umane.
Florin Todor ar fi luat de la Mureșan un împrumut de 50.000 de euro. Ofițerii SRI au surprins momentul în care comisarul primea banii de la Simion Mureșan, în fața unei bănci din Cluj-Napoca. Acesta a fost și în excursii cu familia Simion Mureșan și cu cea a primarului Apostu. Simion Mureşan a fost acuzat de DNA de faptul că, pe lângă bani, i-ar fi plătit vacanţe primarului Sorin Apostu şi i-ar fi dat haine pentru soţia sa. Simion Mureşan ar fi fost în concediu în Austria împreună cu Apostu şi i-ar fi plătit primarului şi o altă vacanţă în Dubai
Conform procedurii de achiziție criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț, în cadrul căruia componența tehnică reprezintă 30%, iar cea financiară, 70%. La procedură au participat cu oferte și Aktor și asocierile formate din Construcții Erbașu (lider), Bertoni Construct și Transferoviar Grup, precum și Terra Gaz Construct (lider), PAB Romania, Drum Concept și Danube Total Grup.
Valoarea totală a investiției este de 276 de milioane de lei, fără TVA, adică 56 de milioane de euro, plus TVA. Durata contractului este de 96 de luni și se compune din: 36 de luni pentru execuția lucrărilor și 60 de luni pentru garanția lucrărilor. Proiectul va fi gata în 3 ani și va fi finanțat din bugetul Companiei Naționale de Investiții.