Administrația Națională a Penitenciarelor construiește un penitenciar cu 900 de locuri, cu regim semi-deschis și deschis în județul Buzău la Unguriu. Valoarea investiției se ridică la peste 42,5 milioane de euro. Închisoarea cu regim semi-deschis și deschis de la Unguriu va fi ridicată pe un teren pe care au funcționat, în trecut, trei unități militare și va fi administrată de Penitenciarul Focșani.
Clădirea va avea un regim de înălțime format din parter și 3 etaje cu o suprafață construită de câteva mii de metri părtrați, cu spații ample destinate plimbării, precum și terenuri de sport. În penitenciar urmează să fie cazaţi 900 deţinuţi, din care 100 într-o secţie de deţinere în regim deschis și 800 în regim semi-deschis, în 5 secţii de deţinere, cu respectarea normelor executare a pedepselor persoanelor private de libertate şi prevederilor regulamentelor de siguranţă a locurilor de deţinere.
Pentru cazarea deţinuţilor din regimul semi-deschis vor fi amenajate 10 pavilioane de detenţie a câte 80 locuri de detenţie. Fiecare dintre cele 10 pavilioane de detenţie va cuprinde 8 camere de detenţie a câte 10 deţinuţi, câte 4 camere pe nivel. Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care vor executa pedeapsa în regim semi-deschis vor fi alcătuite din 2 volume: un volum destinat odihnei propriu-zise format dintr-o cameră de cazare cu o suprafață aproximativă de 45,0 mp, şi un volum destinat activităţilor igienico-sanitare format din grup sanitar propriu în suprafaţă de 14,0 mp amenajat cu câte două chiuvete, două WC-uri şi două duşuri.
De asemenea, în fiecare cameră de deținere vor fi prevăzute spații pentru depozitarea bagajelor sub forma unei nişe, în perete, pe 3 niveluri, astfel încât să poată fi depozitate cele menţionate, în volum de 0,25 mc, pentru fiecare persoană privată de libertate. Fiecare pavilion de detenţie va dispune de curte de plimbare proprie, pe toată lungimea pavilionului, la care accesul deţinuţilor va fi permanent, conform programului zilnic de activităţi aprobat, împrejmuită cu gard din plasă de sârmă cu lamele cu înălţime de 3 metri, cu supraînălţări din sârmă ghimpată
Valoarea totală a investiției este de 210 milioane de lei, cu TVA, adică 42,7 milioane de euro. Finanțarea proiectului se va realiza cu bani asigurați dintr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Proiectul urmează să fie implementat în circa 6 ani, iar data limită de returnare a sumelor împrumutului este 31 mai 2025.
Leave a comment