Academia Română stă pe un butoi de pulbere. Președintele Ioan Aurel Pop, prezentat ca eternă alternativă la ultimele prezidențiale gestionează cu greu viesparul din subordine. Lucrările de milioane de euro făcute după referate pompieristice și incompatibilitățile suspecte știrbesc prestigiul unei instituții extrem de bogate.

Renovările academiei la preț de construcție de lux

Scandalul legat de fondurile Academiei Române a început în urmă cu o săptămână când s-a aflat că managerii instituției aprobaseră un referat pentru repararea unei case de odihnă și creație. Jurnaliștii de la Puterea au publicat documente din care reieșea faptul că secretarul general al instituției, academicianul Ioan Dumitrache a aprobat o sumă colosală pentru lucrări.

Nu mai puțin de 9,54 de milioane de lei au fost alocate acestei afaceri. Referatul a trecut de alte verificări, iar lucrările erau gata să înceapă. La scurt timp, o sumă asemănătoare a fost propusă spre aprobare. De această dată era vorba despre renovări la o clădire de 131 mp. Președintele Ioan Aurel Pop a realizat că ambele referate sunt suspecte și a oprit cele două afaceri.

image 1

Secretarul general Ioan Dumitrache – șeful banilor academiei…

Academia Română este condusă de un președinte și patru vicepreședinți. Din Biroul Prezidiului Academiei face parte și secretarul general al instituției. Toate aceste funcții sunt, prin lege, asimilate cu demnitatea publică de ministru.

Aceiași lege prevede ca „Secretarul general conduce aparatul de lucru al Academiei și are responsabilitatea patrimoniului acesteia.” conform Statului Academiei Române publicat în Monitorul Oficial 1152/2021.

Un alt articol din același statut spune că „în subordinea secretarului general își desfășoară activitatea directorul general care conduce activitățile structurilor economice, achiziții publice, tehnico-administrative, de recuperare și administrare a patrimoniului”

… și nașul directoarei economice

În subordinea lui Dumitrache se află și Dorina Adamescu. Ea este: directoare economică a Academiei Române, director economic al Politehnicii București și fină a secretarului general al Academiei Române.

Oricum, bugetul instituției este gestionat de nașul Ioan Dumitrache și fina Adamescu, dar poate fi oricând verificat de finul Adamescu. Soțul Dorinei este auditor la Curtea de Conturi.

Incompatibilitate la Academia Română

Femeia care încasează două salarii de director economic are și o firmă de contabilitate. Ea a declarat dividendele de la această societate în declarația de avere. Consulting Intermed ține contabilitatea mai multor societăți comerciale.

În 2022 directoarea economică a Academiei Române, ca reprezentant al firmei ei de contabilitate, apărea ca și cenzor la Argif SA din Pitești, firmă bine conectată la contracte cu statul.

Adamescu mai încasează bani și din postura de membru al consiliului de coordonare de la Casa Oamenilor de Știință. Fina lui Ioan Dumitrache este și cenzor la Fundația Familiei Menachem Elias. Ambele sunt structuri legate de Academia Română, ultima având un capital de peste 170 de milioane de lei.

image

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *