Robert Cătălin Podaru

O firmă cu cifră de afaceri modestă a câștigat contractul „mileniului” în domeniul apărării. Află care este dimensiunea afacerii pe care s-au bătut cele mai importante firme din România. Patronul provine din rândul militarilor de carieră.

Contract de 100 de milioane de euro

Ministerul Apărării a atribuit un contract în valoare de aproape 500 de milioane de lei. Banii vor fi plătiți pentru „lucrări de extindere și modernizare a bazei militare aeriene de la Câmpia Turzii”. Aceasta este o parte dintr-un mega contract de 1,67 de miliarde de lei alocat modernizării infrastructurii de apărare. Investiția este necesară pentru ca Forțele Aeriene ale Statelor Unite să se mute în România.

La rândul lor, americanii vor face și ei investiții la Câmpia Turzii. Partenerii strategici vor cheltuii 155 de milioane de dolari pentru a putea să operaționalizeze baza militară.

Leviatan Design

Banii merg către o firmă minusculă

Contractul a fost câștigat de un consorțiu de firme condus de Leviatan Design. În ultimii doi ani, compania a depășit timid rulaje de 10 milioane de lei. În ultimul an, Leviatan Design a înregistrat venituri de 13.057.306 (2,6 milioane de euro). Asta înseamnă că banii licitați la Ministerul Apărării Naționale reprezintă de 37 de ori mai mult decât toți banii încasați de firmă în 2020.

Firma a avut în 2020 o medie de 44 de angajați, cu mult sub numărul necesar pentru implementarea unui proiect de peste 100 de milioane de euro. Conform Ministerului Finanțelor Publice, firma are ca obiect de activitate „Activitati de inginerie si consultanta tehnica legate de acestea”.

Patronul milionar este un om al sistemului militar

Leviatan Design este patronată de Robert Cătălin Podaru. Omul este necunoscut în domeniul marilor afaceri. El a fost inginer în Armata Română până în 2011. Patronul companiei care pregătește baza militară pentru americani are un trecut în uniformă.

Podaru a urmat cursurile Liceului Militar de la Breaza între 1997 și 2001. A continuat cu Academia Tehnică Militară unde a studiat ingineria construcțiilor până în 2006. Patronul care a parafat contractul de 100 de milioane de euro cu MApN a lucrat în armată din 2006 până în 2011.

Este de remarcat faptul că MApN l-a școlit pe Podaru vreme de opt ani și l-a „exploatat” în câmpul muncii numai 5 ani. Nu sunt cunoscute motivele pentru care Podaru a părăsit structurile MApN.

Cu toate aceste, afacerile lui Podaru au fost legate ombilical de industria apărării. Jack-pot-ul de 100 de milioane reprezită al șaptelea contract pe care Leviatan Design îl încheie cu Ministerul Apărării. În consorțiul condus de firma lui Podaru se regăsește și Ubitech Construcții. Firma este deținută de același Robert Podaru. Afaceristul a preluat 75% din părțile sociale ale companiei în noiembrie 2020.

La câteva luni de la preluarea Ubitech de către Podaru, firma a semnat un contract de 38 de milioane de euro. Banii vor fi plătiți tot din fondurile Ministerului Apărării.

Contract contestat de competitori și secretizat de MApN

Suma mare de bani a surescitat interesul unor firme importante din domeniul construcțiilor. La licitația de 100 de milioane de euro s-au înscris Intrakat din Grecia, celebrul grup de firme UTI deținute de Tiberiu Urdăreanu, Bog’Art și  austriecii de la Strabag.

Rapiditatea manifestată de MApN pentru a atribui contractul către firmele lui Podaru au determinat competitorii să conteste procedura. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a dispus suspendarea procedurii, dar contestațiile au fost retrase.

În același timp, oficialii Ministerului Apărării au decis secretizarea contractului. Procedura opacizează și mai tare aranjamentele financiare în spatele unor interese militare.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *