Atunci când au decis să modernizeze drumurile din Dâmbovița, autoritățile au estimat că valoarea lucrărilor nu o să depășească 158 de milioane de lei. Previziunile făcute de funcționarii de la Consiliul Județean au fost spulberate de o metodă prin care toate contractele cu statul au explodat în ultima perioadă.

Companiile profită de criză ! Majorări de 10 milioane de euro în contractele din Dâmbovița

Invocarea crizei energetice, a războiului din Ucraina sau chiar a pandemiei au permis companiilor să solicite majorări ale contractelor, iar în multe cazuri aceste majorări au fost obținute. Peste zece milioane de euro au primit firmele care lucrează în Dâmbovița într-o succesiune halucinantă de acte adiționale.

Licitație de 158 milioane de lei ajunsă la 198 milioane de lei prin 40 de acte adiționale

Autoritățile din Dâmbovița au anunțat în septembrie 2022 câștigătorii unui contract de modernizarea a drumurilor din județ. Valoarea acestuia era de 158 de milioane de lei și trei companii își adjudecaseră cele 4 loturi ale lucrărilor.

La trei ani de la parafarea înțelegerilor valoarea contractului este de 198 de milioane de lei. Fiecare companie a primit din partea funcționarilor majorări serioase ale contractului. În total au fost efectuate aproape 40 de acte adiționale care au mărit valoarea lucrărilor cu aproape o treime față de prețul inițial stabilit prin licitație.

Dambovita

Pandemie, război, criză: Pretexte pentru majorări de 50% în contracte

Cel mai important act normativ invocat atât de autorități cât și de firmele care câștigă licitații este Ordonanța de Urgență a Guvernului cu numărul 64. Actul emis în 2022 a deschis o cutie a pandorei pentru toate contractele publice.

El permite tuturor companiilor să solicite măriri de contract invocând pandemia, războiul sau criza energetică. Statul nu are niciun control asupra justificărilor pentru că Guvernul a scris în textul legii niște procente generoase, iar lucrărilor pot fie facturate cu până la 50 de procente mai scump. Formulele de calcul sunt complicate, iar asta nu face decât să permită interpretări de toate felurile.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *