A fost atribuit un contract de delegare a gestiunii serviciilor de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie şi tratamente fitosanitare în municipiul Braşov, pe o perioadă de 5 ani. Compania care a câștigat a fost acuzată că ar fi oferit diferite sume de bani şi bunuri cu titlu de mită unor funcţionari din cadrul instituţiilor publice.
Firmă urmărită penal
Coral Impex SRL Ploieşti este firma care a semnat contractul cu Primăria Brașov. Compania este administrată de către omul de afaceri prahovean Alexandru Badea, în calitate de unic asociat.
În 2015, compania a fost cercetată de DNA Cluj în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean, liberalul Horea Uioreanu.
Din rechizitoriul DNA, sume de bani și foloase necuvenite erau remise pentru a-i determina pe funcționarii cu atribuții de control și de decizie să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu sau să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile acestora. Este vorba despre aprobarea creșterii tarifelor pentru serviciile prestate de către Coral Impex SRL, includerea de noi suprafețe pentru realizarea deratizării și dezinsecțiilor, prin încheierea de acte adiționale sau prelungirea unor contracte încheiate anterior, fără verificarea legalității.
Afaceri cu rude sau foști angajați
Totodată, în cadrul companiei Coral Impex SRL lucrează sau au lucrat rude ale unor funcționari din cadrul unor instituții publice cu care societatea în cauză derulează sau a derulat relații contractuale, ori care se află pe raza administrativ-teritorală a unor instituții publice care au contractat de la compania lui Alexandru Badea servicii de deratizare și dezinsecție.
Compania are peste 1900 de contracte atribuite direct. Printre instituțiile cu care aceștia au semnat contractele pe bani publici se numără Primăria Ploiești, Inspectoratul de Poliție Brașov și Mureș, Primăria Cluj, Direcția de Sănătate Publică Județeană Sălaj dar și mai multe licee și școli din țară.
Deratizare și dezinsecție
Programul anual care va fi întocmit de către firma care a câștigat licitația trebuie să aibă ca scop combaterea vectorilor periculoși pentru sănătatea populației. Obiectivul este atingerea unui grad de decontaminare astfel încât vectorii să fie menținuși la un nivel redus și să nu afecteze sănătatea cetățenilor.
Vectorii principali care vot fi combătuți sunt șobolanii, țânțarii, căpușele, gândacii, puricii și viespile.
Programul anual va fi realizat la începutul fiecărui an, dar nu mai târziu de data de 15 februarie sau imediat după aprobarea bugetului de venituri.
Monitorizarea prestațiilor se va efectua electronic și în teren. Monitorizarea electronică va fi efectuată prin monitorizare GPS. Compania care a câștigat contractul are obligația de a instala utiliza și întreține pe cheltuială proprie un sistem informatic GPS pentru urmărirea echipelor pe traseu care va fi la dispoziția Primăriei Brașov.
Pentru dezinsecția și dezinfecția în spațiile interiaore se vor utiliza pulverizatoare electrice, aparate generatoare de ceață rece și pompe manuale cu presiune prealabilă.
Pentru dezinsecția în spațiile exteriaore se vor utiliza aparate portabile generatoare de ceață caldă și termonebulizatoare cu capacitate medie de dispersie a suspensiilor pe bază de solvenți și uleiuri minerale.