Prezentăm în exclusivitate motivele pentru care primăriile și consiliile județene se implică în fotbal mai mult ca eAD, firma care deține drepturile. Aflați care sunt datele financiare ale drepturilor TV. Cel mai mare secret al lui Zoltan Teszari! Cât au scadență facturile plătite de Digi Sport?

Politică și fotbal pe bani din credite

Implicarea administrației publice în fotbal a născut controverse în ultimele zile. Primăriile din Pitești, Voluntari, Ploiești sau Sibiu susțin echipele locale. Alte echipe, cum este cazul CSU Mogoșoaia care evoluează la Craiova sunt susținute din bani care provin tot de la stat (Rotaru Mihai este cercetat în mai multe dosare referitoare la sumele primite de la ANRP). Unele formații, cum este cazul Sepsi Sf. Gheorghe s-au declarat de utilitate publică tocmai pentru a putea primi bani de la primării și consilii județene.

Conflictul ascunde aspecte importante care țin de drepturile de televizare a campionatului de fotbal. Liga Profesionistă de Fotbal încasează anual, conform anunțurilor publice, 28 de milioane de euro de la deținătorul drepturilor TV, compania eAD.ro Interactive SRL.

Rotaru vs. Primăria Pitești

Nemulțumit că nu a putut să cumpere un jucător pe bani puțini, Mihai Rotaru, asociat în SRL-ul care susține echipa de fotbal CSU Mogoșoaia care evoluează la Craiova a declanșat scandalul.

El a declarat că nu e normal ca primăriile să finanțeze echipe de fotbal. „Avem FC Argeș, avem Chindia Târgoviște, FC Voluntari. La Sepsi a altceva… Fă-ți planurile pe banii tăi, nu pe banii instituțiilor” a făcut el o retrospectivă a cluburilor care iau bani de la primării.

Rotaru avea ce avea cu primarul Piteștiului, Cristian Gentea care nu dorise să-l vândă pe Alexandru Iștfan pe bani puțini. Edilul i-a reamintit lui Rotaru faptul că echipa sa a fost creată direct în Liga a II-a și uită de unde a plecat.

Mititelu trage un semnal de alarmă pentru firma eAD

În acest context, Adrian Mititelu, proprietarul Universității Craiova a pus gaz pe foc și a declarat că nu s-au primit banii de la Liga Profesionistă pentru transmisia meciurilor de fotbal.

Meciul dintre cele două Craiove este plătit în avans, la fel ca toate meciurile din etapele viitoare de campionat. Nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu domnul Mititelu” a declarat Orlando Nicoară, directorul eAD, firma care deține drepturile TV în Liga 1.

La scurt timp, au început să apară informații pe surse că eAD nu a plătit toți banii. Orlando Nicoară a revenit și a spus că firma sa a achitat 45 – 47% din sumă.

Concomitent, RCS RDS a anunțat că și-a plătit obligațiile față de eAD Interactive SRL. Firma lui Zoltan Teszari transmite meciurile pe canalele Digi Sport și achită un tarif către eAD.

Judecătorul lui Adrian Mititelu, Andrei Cosmin Mitrache, acuzații de corupție

Facturi cu scadența după șase luni

Adevărul rămâne ascuns în spatele clauzelor de confidențialitate invocate de LPF, eAd sau RCS RDS (Digi). Lumea Politică ridică perdeaua și vă arată cum se facturează fotbalul pe datorie.

eAd.ro Interactive are contract cu LPF și se obligă să plătească 28 de milioane de euro pentru a deține drepturile de transmisie ale Superligii. Firma nu are televiziune și vinde, mai departe, aceste drepturi către Digi, Look Sport și Telekom.

În final cluburile au de luat bani de la Liga Profesionistă de Fotbal. LPF are de încasat de la eAD.ro Interactive. Firma lui Orlando Nicoară are de încasat de la televiziuni. Digi Sport, Look Sport și Telekom încasează de la clienții de publicitate.

În realitate, toată lumea se duce la bănci. eAD Interactive SRL are contractul de factoring nr. 1573/28.07.2021 cu Unicredit Bank. În baza acestuia, factura PEAD 1035 din data de 08.04.2022 a fost pusă drept garanție la bancă pentru ca eAD Interactive să primească de la Unicredit banii pe care RCS RDS îi are de plătit pentru transmisia meciurilor de fotbal.

Scadența facturii este pe 15.10 2022. Practic, RCS RDS are jumătate de an să achite televizarea meciurilor de fotbal. Practica este frecventă: factura PEAD 936 din data de 22.11.2021, emisă de eAD Interactive către RCS RDS are o scadență pe data de 21.05.2022.

zoltan teszari 06122020

Scadență uriașă pentru RCS RDS de la eAD

Practic, RCS RDS are o perioadă de grație de șase ori mai mare decât în mod normal. Facturile pentru meciurile de acum urmează să se achite peste o jumătate de an. Banii pentru jocurile de la jumătatea campionatului ajung să se plătească după ce acesta s-a finalizat.

Motivele sunt necunoscute, mai ales că televiziunile Digi au de încasat bani atât de la publicitari cât și de la abonații care primesc semnal prin cablu. Practic, cluburile sunt nevoite să facă împrumut la bancă și să plătească dobândă, iar RCS RDS poate pune banii într-un depozit și să primească dobândă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *