Cazul Tanczos Barna este incredibil și arată gradul de eșuare al statului. Clasa politică din România a decis un guvern care se sprijină pe numai șapte voturi, iar cel mai important post din executiv a fost cedat către ONG-ul care reprezintă interesele maghiarilor din România. Vice-premier și ministru de finanțe devine controversatul Tanczos Barna, unul dintre cei mai dubioși politicieni de origine maghiară de la noi din țară.

O viață de angajat la stat

Barna a început cariera de angajat al statului la Camera Deputaților unde a fost expert parlamentar și consilier al președintelui de la Comisia de Industrii a Camerei Deputaților. S-a angajat la parlament în 1998 și din 2002, sarcinile din București erau executate în paralel cu îndatoririle de consilier local în Sâncrăieni unde a activat până în 2005 când, Tanczos Barna, a fost numit președinte la Agenția Domeniilor Statului.

A fost secretar de stat la trei ministere: Transporturi, Dezvoltare și Agricultură. Din 2012 este senator, iar în 2020 a fost ministru al Mediului. Practic de la 22 de ani, Barna Tanczos a lucrat la stat în diferite poziții din ce în ce mai importante.

image 15

A decimat Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Băneasa

Cea mai mare controversă a noului număr din din Guvernul Ciolacu s-a petrecut în 2006. Tanczsos Barna făcuse pasul de la postura de funcționar mărunt în Parlament la cea de președinte al Agenției Domeniilor Statului.

Era anul marilor retrocedări de terenuri, iar ADS era instituția care gestiona suprafețe uriașe pe întreg teritoriul României. În 2006, Barna semna adresa 53690/2006 prin care informa Comisia de Fond Funciar a Sectorului 1 că la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare din Băneasa există 45 de hectare gata de retrocedare. Actul emis de președintele ADS nu avea avizul Ministerului Agriculturii sau al Academiei de Științe Agricole.

Practic, fostul consilier local cu experiență de expert parlamentar decidea singur că trei sferturi din terenul stațiunii de cercetare poate să fie cedat pentru că nu este necesar cercetării.

Tanczsos Barna DNA

Actul semnat de Tanczos Barna înainte de Crăciun

Adresa prin care Barna Tanczos decima Stațiunea de Cercetare Băneasa a fost parafată în 19 iunie 2006. Peste șase luni, în ziua de Ignat, când românii taie porcul, președintele ADS preda către Sectorul 1 o primă suprafață de aproape 3 hectare în cea mai scumpă zonă din București.

Opt ani mai târziu procurorii DNA au aflat despre ilegalitățile lui Barna și au constatat că cele trei hectare înstrăinate înainte de Crăciunul anului 2006 aveau la bază falsuri. „În cuprinsul protocolului, în mod neadevărat se arată că suprafaţa predată se găseşte în domeniul privat al statului, deşi în realitate se afla în domeniul public, precum şi că nu se impunea acordarea de despăgubiri, neexistând nici un prejudiciu produs Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, cu toate că pe suprafeţele respective se aflau plantaţii pomicole destinate strict cercetării.” se arată în rechizitoriul DNA.

Barna Tanczos „prescris”, prejudiciul neachitat

Afacerile lui Barna la ADS au fost continuate de Daniel Drăgan, președintele care i-a luat locul. Acesta, având la bază documentul semnat de Barna a cedat, prin șapte protocoale, alte 30 de hectare de teren ale SCDP Băneasa.

Drăgan a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru retrocedări frauduloase în alt dosar. Cu toate acestea, Tanczos Barna a scăpat de condamnare în 2023. Procurorii au constatat că o decizie a Curții Constituționale nu incriminează faptele actualului Ministru al Finanțelor. Pentru a retroceda cele 3 hectare de teren direct și a mijloci retrocedarea celorlalte 30 de hectare indirect, Barna Tanczos a încălcat numai legi terțiare.

Cu toate acestea procurorii care au clasat dosarul în timp ce Barna era ministru al mediului nu au clarificat problema prejudiciului. În 2014 acesta fusese calculat la 16 milioane de lei de către DNA.

În timpul în care era cercetat penal, Tanczos Barna a obținut două mandate de senator, a fost ministru al Mediului și ministru interimar al Cercetării.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *