Sarabanda numirilor controversate la Jandarmeria Română continuă. Ministrul Carmen Dan a numit un ofițer controversat ca și adjunct al celei mai importante instituții militarizate din cadrul MAI. Colonelul Lucian Trășcălie a fost împuternicit ca și adjunct al IGJR începând cu data de 2 octombrie 2018.
Decizia lui Carmen Dan este scandaloasă datorită istoricului controversat al militarului. Pe 29 iulie 2012, Direcția Națională Anticorupție emitea comunicatul nr. 513/VIII/3 cu privire la trimiterea în judecată a patru persoane.
Rechizitoriul noului adjunct de la Jadarmerie
RĂŞINĂ IOAN VALERIU IULIAN, inginer şef cercetare – dezvoltare la S.C. UZINA AUTOMECANICA S.A. MORENI – Filială a C.N. ROMARM S.A. Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite;
IENCIU RALUCA, reprezentant al firmei din Israel PLASAN SASA Ltd., în sarcina căreia s-au reţinut următoarele: instigare la infracţiunea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, complicitate la 4 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
TRĂŞCĂLIE LUCIAN, colonel în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor – Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele:
– infracţiunea abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
– patru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
– instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie,
– instigare la infracţiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri,
– instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
DUBIŢ OVIDIU MARIAN, maior în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor – Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele:
– infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
– patru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
– infracţiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri
Fărădelegile de la Jadarmerie
„În contextul în care, în cursul anului 2009, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a organizat o licitaţie publică în vederea achiziţionării unei autospeciale blindate pentru intervenţie, inculpata Ienciu Raluca, în calitate de reprezentant al firmei Plasan Sasa Ltd – persoană juridică din Israel, a făcut demersuri pentru ca firma pe care o reprezenta să câştige în mod injust licitaţia respectivă.
În acest context, inculpatul Răşină Ioan Valeriu Iulian, inginer şef cercetare – dezvoltare la S.C. UZINA AUTOMECANICA S.A. MORENI – Filială a C.N. ROMARM S.A. Bucureşti, companie care s-a înscris la aceeaşi licitaţie, i-a pus la dispoziţia inculpatei Ienciu Raluca informaţii confidenţiale referitoare la ofertele financiare ale S.C. UZINA AUTOMECANICA S.A. MORENI. De asemenea, inculpaţii Trăşcălie Lucian şi Dubiţ Ovidiu Marian, ofiţeri în cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi membri ai comisiei de licitaţie, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi au favorizat câştigarea licitaţiei de către firma reprezentată de Ienciu Raluca, inclusiv prin sustragerea unor documente din dosarul de licitaţie şi înlocuirea acestora cu altele falsificate de către inculpată.
În această modalitate, licitaţia a fost adjudecată în mod ilegal de către Plasan Sasa Ltd deşi aceasta nu a făcut dovada îndeplinirii tuturor condiţiilor impuse prin caietul de sarcini pentru vehiculul ofertat, în special în ceea ce priveşte nivelul de blindaj. În consecinţă, au fost vătămate interesele legale ale celorlalte societăţi comerciale participante la licitaţie şi a fost creat un avantaj patrimonial inculpatei Ienciu Raluca care a încasat în interes personal suma de 560.525,26 lei, reprezentând o parte din contravaloarea autospecialei.
Totodată, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a fost prejudiciat cu suma de 772.154,82 lei, reprezentând contravaloarea autospecialei.
În vederea reparării prejudiciului cauzat, s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Ienciu Raluca, Trăşcălie Lucian şi Dubiţ Ovidiu Marian.” se arăta în comunicatul DNA.
Achitare la Judecătoria Moreni
În ciuda prejudiciului mare, dosarul a fost judecat la Judecătoria Moreni care la data de 22 noiembrie 2013 a achitat inculpații. În 2015, Curtea de Apel Ploiești îi condamnă pe Iulian Rășină și Raluca Ienciu la câte un an de închisoare cu suspendare și îi achită pe Lucian Trășcălie și Ovidiu Dubiț.
În sentință nu este specificat clar de la cine urma Jandarmeria Română se recupereze prejudiciul uriaș cauzat de inculpați.
Dosar nou pentru Trășcălie
În urmă cu un an, judecătorii de la Curtea de Apel București îl condamnă pe Trășcălie la amendă 1000 de lei pentru abuz în serviciu într-un dosar nou. În acest caz, noul șef de la Jandarmerie a făcut parte dintr-un lot select de inculpați alături de Constantin Baci, Olimpiodor Antonescu, Marian Grigoroiu sau Manuel Gogoreanu. Inculpații întocmiseră abuziv un proces verbal pentru la un concurs pentru ocuparea unei funcții în IGJR. Din nou, Trășcălie a fost secondat în dosar de maiorul Ovidiu Dubiț.