Securitatea cibernetică a devenit un motiv pentru cheltuieli serioase. Sub mai multe denumiri sofisticate, toate instituțiile cheltuie fără să se uite.
Denumiri pompoase pentru un fire-wall dichisit
Ministerul de Finanțe a cheltuit 26 de milioane lei pentru un sistem de soluții de securitate Front-End.
Prin această achiziție se urmărește asigurarea funcționării sistemului informatic al ministerului în condiții de securitate și performanță dar și disponibilitate prin asigurarea funcționării optime a mecanismelor de securizare trafic web din Internet către Sistemul Informatic al Ministerului Finanțelor /ANAF. Aceștia vor să preîntâmpine diferitele atacuri cibernetice care ar putea afecta funcționarea în parametri optimi a Sistemului Informatic de la Ministerul de Finanțe.
Se dorește alinierea Ministerului Finanțelor cu strategiile asumate dar și cu eforturile întreprinse la nivel național, în domeniul protecției infrastructurilor critice.
Una din componentele software-ului este componenta front-end de tip „appliance” integrat hardware și software cu funcționalități de tip WAF (Web Application Firewall). Aceasta are rolul de protecție transparentă a interfețelor de acces extern la serviciile expuse în contextele Internet, Intranet și Extranet.
Componenta de tip ADC (Application Delivery Controller) are funcționalități software de suport pentru acces masiv concurent la resurse și de protecție a instanțelor de servicii software de suport intern și de protecție a instanțelor de servicii de aplicație. Această componentă va dispune și de cel puțin funcționalitățile de control centralizat al configurației, inclusiv de control al instanțelor individuale, de interconectare și de protecție a serviciilor de aplicație și de asigurare a capabilităților analitice de monitorizare a utilizării resurselor.
Nu vor lipsi nici funcționalități de tip SOC (Security Operation Center) care este componenta de corelare a jurnalelor, de management al alertelor de securitate, și de reacție în caz de incident. Aceasta trebuie să ofere capabilități de monitorizare real-time a device-urilor de securitate.
Funcționalități de tip NDR (Network Detection and Response) trebuie să identifice atacuri în timpul colectării datelor. Este componenta de monitorizare și analiza de securitate a traficului de rețea și realizează activități de monitorizare în zona centrală de interconectare și servicii front-end.
Pe lângă softurile pe care le va oferi, ofertantul va trebui să asigure o platformă de virtualizare dedicată, bazată pe hypervizor propriu, fără dependență de un sistem de operare anume. Ea va fi instalată direct în platforma de procesare și va beneficia de suportul acestei platforme atât la nivelul capacității de procesare cât și la nivelul opțiunilor de conectică și integrare cu restul elementelor fizice de infrastructură.
În principal achiziția, software-ului este pentru a asigura utilizatorilor finali o majorare în termeni de calitate și performanță a nivelului de securitate a aplicațiilor web expuse către zona Internet.
Firma câștigătoare este apropiată lui Sebastian Ghiță
Metaminds SA, fosta Nova Tech Integrated Solutions a apărut în perioada în care Asesoft intra în faliment.
Cu o cifră de afaceri de 98 de milioane de lei raportată și cu 37 de angajați, Metaminds SA este o obisnuită câștigătoare a licitațiilor cu instituțiile publice.
Printre asociații firmei Metaminds SA, se numără Andrei Cruceru si Bordușan Georgia doi foști directori în grupul Asesoft, grup controlat de Sebastian Ghiță.
Andrei Cruceru e fost profesor de fizică dar a renunțat la catedră și și-a reorientat cariera spre serviciile din domeniul IT. Acesta a început să lucreze pentru Asesoft din funcția de Director de Proiecte.
La Asesoft a fost angajată și partenera lui de afaceri, Bordușan Georgia, aceasta ocupând postul de Internal Communication Manager.
Metaminds SA a devenit cunoscută publicului larg atunci când a fost parte a mai multor asocieri în diferite licitații, toate conduse de către Siveco Romania.
Printre membrii fondatori ai Metaminds SA mai face parte și Liviu Mircea Uruc, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din industria outdoor din România dar și un fost apropiat a lui Sebastian Ghiță.