Aplicația AUR a stârnit oarecare interes în presă după ce un utilizator a anunțat expunerea unor date personale ale membrilor. Desfășurarea evenimentelor arată o operațiune de anvergură orchestrată de partidele care se bat pe același electorat cu Alianța pentru Uniunea Românilor. Activul de partid al USR a popularizat cu șase zile înainte de declanșarea scandalului informații despre aplicația

Pregătirea operațiunii: prezentarea aplicației AUR

În data de 16 august un material despre aplicația AUR este preluat de majoritatea presei progresiste. Materialul prezenta aplicația, discuta despre pachetele financiare și intervieva diferite persoane cu privire la oportunitatea și moralitatea abordării partidului condus de George Simion.

Materialul a fost imediat preluat și de grupurile de susținere ale Uniunii Salvați România, partidul care a pierdut o parte largă de electorat în detrimentul AUR.

Cristian Preda, fostul europarlamentar USR, propus de partid pentru președinția Autorității Electorale Permanente la începutul acestui an a început sarabanda postărilor din 16 august.

preda usr

La prima oră, postările despre aplicația AUR au început să apară pe grupurile de susținere ale partidului condus de Cătălin Drulă. Cele mai popularizate mesaje erau cele în care se prezenta pachetul pe care membrii AUR îl puteau cumpăra și care costa 1000 de euro și includea o întâlnire cu George Simion.

usr drula

Toate grupurile importante ale USR au postat una dintre știrile care conțineau mesajul și aduceau în atenția publicului aplicația AUR. Rând pe rând, informația apărea de la Neamț la Timișoara. Cu toate astea, niciunul dintre liderii importanți ai partidului nu se expuneau și nu preluau mesajul.

Pe toată durata zilei, informația a fost distribuită masiv de către tot activul de partid al USR pe conturile proprii sau pe grupuri publice locale sau naționale.

usr neamt stire

Declanșarea scandalului: Un „inginer” anunță că aplicația are o vulnerabilitate de securitate

După șase zile în care informația a fost vehiculată, iar publicul larg a aflat de aplicația AUR vine anunțul că aceasta ar conține o vulnerabilitate. Dezăluirea este făcută de către Daniel Kloyberkatsky. Acesta este prezentat ca un fost inginer Microsoft de către presa care a preluat povestea.

Presa care a preluat informația a citat numele de utilizator de pe rețelele de socializare. Numele real al persoanei care a prezentat datele despre aplicația AUR este Siegfried Daniel Kloyber.

alegeri usr

În realitate, utilizatorul care a declanșat scandalul este unul dintre membrii fondatori ai Uniunii Salvați România și, după o perioadă de inactivitate a fost ales din nou într-o funcție de conducere în structurile partidului condus de Cătălin Drulă.

Acesta a și-a dat demisia în decembrie 2019 pe fondul scandalurilor dintre Barna și Cioloș. În iunie 2023 inginerul Microsoft a fost ales în echipa deputatului Viorel Bălătrețu în conducerea filialei USR din Cluj Napoca. Practic, inginerul care a dezvăluit scurgerea de informații din aplicația AUR este un membru cu funcție de conducere în USR.

În 2016, bărbatul care a făcut dezvăluirile legate de aplicația AUR a fost candidat USR pentru Camera Deputaților.

candidatura usr

Șoșoacă sprijină operațiunea USR

După declanșarea scandalului, senatorul Diana Șoșoacă s-a raliat corului de membrii USR care au prezentat informații despre breșa de securitate din aplicația AUR.

Surprinzător, parlamentarul ales pe listele AUR a marșat și a lansat acuzații grave la adresa fostului partid. Femeia l-a atacat pe George Simion cot la cot cu Oana Țoiu sau Cătălin Drulă.

În spatele acestor manevre stă publicul nemulțumit care este disputat de către USR, AUR și Diana Șoșoacă. Procentul de electorat radical care dorește schimbarea este estimat de sociologi între 12 și 17 procente, iar bătălia pentru aceste voturi va fi din ce în ce mai acerbă pe măsură ce se apropie alegerile.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *